Tågen utan tidtabell

Veckans guldkorn: dokumentären ”Tåget mellan liv och död” finns på SVT-play, av Elin Jönsson (reporter) och Niclas Berglund (fotograf).

I Ukraina går evakueringstågen utan tidtabell. De går när de behövs och dit de behövs.

I den korta dokumentären (25 minuter) ”Tåget mellan liv och död” möter vi människorna som tagit plats på ett av tågen. Gamla och rörelsehindrade som burits upp i vagnarna, pojken Sasja som lämnat sin mamma för att sättas i säkerhet tillsammans med en annan familj, han gråter eftersom han inte ville åka ifrån henne.

Här finns tågvärden Oleh som med gott mod försöker se till att alla har det bra. Som i princip arbetat oavbrutet sedan kriget bröt ut. ”Man måste ju rädda människor” säger han, ”om inte vi gör det, så vem?”. Hans dotter bor i Ryssland och han skickar mobilbilder till henne så att hon ska förstå vad som händer i Ukraina. Men hans barnbarn i Ryssland säger över telefonen ”morfar, det är ni som har anfallit oss”.

Över 3,5 miljoner människor har evakuerats av den ukrainska järnvägen. Tågen är samtidigt en måltavla tillsammans med broar och stationer. Över 70 tågarbetare har dödats sedan kriget startade.

Ta 25 minuter av din tid och se ”Tåget mellan liv och död”. Du kommer inte att ångra dig.


Verklighetsflykt med Miss Marple

Agatha Christie, Mordet i prästgården, Bookmark

Bok: ”Mordet i prästgården” Agatha Christie (Bookmark)

Det här är den bok där Miss Marple introduceras i Agatha Christies universum, därefter är hon huvudperson i otaliga av Christies detektivromaner och noveller.

Miss Marple är en äldre kvinna som lever i en liten engelsk by, hon gillar trädgårdsarbete, stickning och skvaller. Därtill är hon en mästare på att lösa mysterier och mordgåtor.

I den här klassiska pusseldeckaren från 1930 får man allt från klipska iakttagelser till ritningar över rum så att man förstår hur piedestaler, öppna spisar och skrivbord är placerade.

Härlig verklighetsflykt!


Sommarens italienska

En vänskap, Silvia Avallone, Natur & Kultur

Bok: ”En vänskap” Silvia Avallone (Natur & Kultur)

Italienska Silvia Avallone slog igenom med debuten ”Stål”, en helt omvälvande läsning om två tonårstjejers liv i skuggan av ett stålverk på dekis.

Då liksom nu är temat flickors (och kvinnors) vänskap, makt och klass. Nu med Elisa och Beatrice i fokus. Två flickor som dras till varandra trots sina olikheter, blir bästa vänner och delar allt med varandra. Tills de en dag bryter helt.

Som vuxen börjar Elisa skriva ner sina minnen av Beatrice, som blivit en superkändis och influencer.