Nuvarande jobb:

– Timvikarie i vikariepool inom skolans fritidsverksamhet i Göteborg.

Bakgrund:

– Har jobbat på café, i butik och inom hemtjänst och äldrevård.

Därför hamnade jag här:

– Jag har jobbat på olika ställen men har alltid gillat att vara med barn och har alltid velat arbeta med barn.

Elin Ahmed.

Det är klart att det hade varit skönt att kunna gå bredvid någon första dagen i alla fall, som kunde berätta utförligt hur arbetet är.

Elin Ahmed, timvikarie på fritids

När började du?

– I april i år.

Hur var din introduktion?

– Jag fick ingen introduktion mer än att jag fick veta hur systemet fungerar där man lägger in att man kan jobba och sedan får sms när det finns ett jobb. Jag kom direkt in i verksamheten, men jag lämnades inte ensam eftersom det alltid finns erfarna på plats.

Våga engagera sig

Kände du dig trygg utan introduktion?

– Det är en tolkningsfråga. Jag är väldigt självständig och såg det som att jag var där för att lära mig. Jag är ju inte ensam med en hel klass utan det finns andra att fråga.

Hur önskade du att det hade fungerat?

– Det är klart att det hade varit skönt att kunna gå bredvid någon första dagen i alla fall, som kunde berätta utförligt hur arbetet är. Hade den möjligheten funnits hade jag tagit den.

Du har rätt till introduktion när du är ny på ett jobb.

Introduktion

Så funkar introduktion på jobbet

Ny på jobbet

Vad har du för tips till andra som kommer nya på jobbet?

– Mitt första tips är att man vågar prata och engagera sig i barnen och ungdomarna. Jag är ganska blyg men tycker ändå att det är ett bra tips att vara intresserad och fråga arbetskamraterna om saker så att man lär känna dem. Det brukar också göra att arbetstiden blir mycket roligare!

Vad är svårast med att komma ny?

– Att veta var gränserna går. I början är det svårt att veta när man kan höja rösten eller när det kanske är viktigt att man upprepar sig.