Om arbete, vänskap och svek

Film: ”Mellan två världar” i regi av Emmanuel Carrére. Premiär 3 juni.

Åtskilliga är de journalister och författare som utgett sig för att vara någon annan för att ta jobb och kunna förstå och skriva om världar de själva inte har erfarenhet av. Ester Blenda Nordström var en av de första att ta jobb (som piga) under falska förespeglingar och sedan skriva om det. De gör det för att de vill göra samhället bättre, förändra något. Men hur känns det för dem som de arbetat tillsammans med, som trott att personen var en av dem och inte en tillfällig besökare?

Om det handlar filmen ”Mellan två världar”. Författaren Marianne (Juliette Binoche) tar jobb som städerska i norra Frankrike, som research för en bok om dåliga arbetsvillkor och tillfälliga anställningar. Det handlar om minimilöner och stress med hyttstädningar där varje hytt ska bäddas om på en och en halv minut. 

Mellan två världar

Filmen skildrar också hur Marianne kommer nära några av sina arbetskamrater. De blir vänner. De tror att de blir vän med en frånskild före detta hemmafru som behöver ta sig in på arbetsmarknaden igen. I verkligheten blir de vän med en kvinna med ett anteckningsblock i väskan.


Vinn biobiljetter till Polens Oscarsbidrag!

Lämna inga spår

Film: ”Lämna inga spår” polsk film i regi av Jan P. Matuszyński. Premiär 3 juni.

Polens Oscarsbidrag för bästa utländska film ”Lämna inga spår” inleds med en att en ung student som firar att studierna är slut arresteras och misshandlas till döds av polisen.

Året är 1983, Polen en kommuniststat som gör allt för att försöka mörka händelsen.

Filmen följer hur studentens mamma (en poet och oppositionspolitiker tillhörande motståndsrörelsen Solidaritet) och bästa vän kämpar för att få fram sanningen.

Det är en stark historia och bra skådespeleri men minus för att det är också är en väldigt lång film som gör att berättelsen sackar en del i mitten (2 timmar och 40 minuter).

Vinn biobiljetter!

Vi lottar ut tre stycken biljetter, där varje biljett släpper in två personer. 

Biljetterna fungerar överallt där filmen spelas, den kommer gå upp i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Helsingborg, Norrköping, Linköping, Lund, Umeå, Gävle, Sundsvall, Lidköping och med färre visningar på andra biografer i till exempel Borås, Kivik och Vaxholm.

Skicka ett mejl till: tavling@ka.se (skriv FILM i ämnesraden) i nästa vecka drar vi de tre vinnarna.


”Går det åt helvete ska jag ändå dö”

Författarskap: Agneta Klingspor

Beskedet att författaren Agneta Klingspor är död har precis kommit, och överallt läser jag människor som skriver om det absurda i att en människa vars texter var så översvämmade av liv inte längre lever. Det är bra beskrivningar.

Agneta Klingspor debuterade 1976 med ”Inte skära, bara rispa: En kvinnodagbok 1962-76” som har bildat skola för dagbokslitteraturen. Genom sitt författarskap skriver hon om sex, pengar, samhälle, politik, död. Om att vara kvinna. Om livet.

Här kan du läsa en intervju som KA gjorde med henne 2016 när hon gett ut boken ”Går det åt helvete ska jag ändå dö”.