I snart två år har medlemmarna i Kommunal arbetat vid pandemifronten under stora påfrestningar. De har inte kunnat arbeta hemifrån utan tvärtom rest med kollektivtrafik i rusningstid för att komma till arbetet. På underbemannadearbetsplatser har välfärdsarbetarna utsatts för ytterligare smittorisk. 

I två år har många arbetat i full skyddsutrustning, andra verksamheter har tvingats arbetat utomhus i ur och skur.  När vi äntligen började se ljuset i tunneln kom omikron. Den nya smittspridningen och frånvaron av kollegor kulminerade på nyåret 2022.  

Löneökning blev lönesänkning

I löneförhandlingen 2022 visade Stockholms stad tydligt hur de värdesätter medlemmarna i Kommunals arbetsinsats. En arbetsinsats som ligger långt över vad vi normalt förväntas utföra. Stockholm stad höll benhårt fast vid det minsta löneutrymmet som kollektivavtalet krävde. Blygsamma 380 kronor, plus ett extra utrymme på 0,3 procent riktat till yrkesutbildad personal. 

När kollektivavtalet slöts i november 2020 kunde få föreställa sig att pandemin fortfarande skulle hålla sitt grepp om oss 2022. Inte heller kunde någon förutse Rysslands anfallskrig mot Ukraina och den galopperande inflation som kom i krigets spår. 

En löneökning på 380 kronor är i realiteten därför en reallönesänkning i rådande läge. 

Arbetsgivarens ovilja att på något sätt och vis kompensera medarbetarnas arbetsinsats tycker vi tydligt visar hur lite medlemmarna i Kommunal är värda i deras ögon.

Stockholms stad gjorde ett överskott 2021 med 4,1 miljarder samtidigt som personalen gick på knä. Staden hade som arbetsgivare råd och moralisk skyldighet att höja lönerna rejält i år. De valde att låta bli. 

Vi representerar drygt 11 000 medlemmar i stadens verksamheter. I löneförhandlingarna krävde vi att arbetsgivaren i årets löneöversyn skulle höja löneutrymmet till minst 600 kr. Det var det minsta vi kunde begära efter två år med otroligt hög arbetsbelastning. Det sa arbetsgivaren Stockholms stad nej till.  

Andra har höjt potten

Vi försökte även på andra sätt att öka lönerna för medlemmarna. Alla förslag bemöttes med argument som “avtalat är avtalat”. 

Arbetsgivarens ovilja att på något sätt och vis kompensera medarbetarnas arbetsinsats tycker vi tydligt visar hur lite medlemmarna i Kommunal är värda i deras ögon.

I andra kommuner i Stockholms län har man agerat annorlunda. I exempelvis Nacka,  Botkyrka och Norrtälje har de höjt potten för att visa att de värdesätter sina arbetare inom kommunal verksamhet. Region Stockholm ska ge medarbetarna en engångssumma på 10 000 kronor och fyra extra semesterdagar. 

Hur tänker Stockholm Stad att de ska attrahera ny personal /—/ när de så tydligt visar att vårt arbete under krisåren inte är värt mer än 380 kronor?

Vi finner det anmärkningsvärt och beklämmande att Stockholm Stad som har ambitionen att vara Sveriges bästa arbetsgivare inte värdesätter de kommunala arbetarna mer. Arbetare som gav sitt allra yttersta för att stadens verksamheter ska fungera under pandemin. 

Hur tänker Stockholm Stad att de ska attrahera ny personal samt behålla arbetarna inom vård, skola, omsorg och alla andra verksamheter när de så tydligt visar att vårt arbete under krisåren inte är värt mer än 380 kronor? 

Ikväll hoppas vi få svar

Det här brevet har vi skickat till alla politiker i kommunstyrelsen i Stockholms stad. Ikväll måndag 30 maj kommer vi att stå utanför kommunfullmäktige klockan 17, vi hoppas att politikerna kommer ut och pratar med oss.