Ord inifrån orten

Melody Farshin. Foto: Caroline Andersson Renaud

Bok: ”100K” av Melody Farshin (BonnierCarlsen).

Melody Farshin har ett helt eget, snabbt språk och skriver om den nya förorten. 

”100K” är sista delen i en trilogi som verkligen sticker ut bland romanerna för unga vuxna (och som fungerar lika bra för vuxna att läsa). 

Böckerna handlar om vardagen vid köksborden, drömmar och tjafs med kompisar. Läsaren bjuds in till gruppchattar och diskussioner om fejkkonton. Till det gemensamma livet där alla vet allt om varandra. 

De handlar om den alternativa arbetsmarknaden – som är så mycket enklare att ta sig in på än den vanliga – där döden ständigt står på lur. Men som Melody Farshin själv beskriver innehållet i böckerna: ”vi ser mer tvättid än vi ser kriminalitet”.

I seriens första böcker ”Mizeria” och ”Lowkey” stod syskonen Aicha och Ali i centrum, två ungdomar i gymnasieåldern. I ”100K” får de sällskap av en tredje huvudperson, Dollar. En ganska skötsam kille som blir av med sin bästa kompis efter en dödsskjutning. Det gör att han själv tar steget över, och njuter av pengar och tycker att han får respekt. Men hur länge håller det?


Från textilindustrins hjärta

Dokumentär: ”Made in Sweden – textilindustrin som försvann” finns att se på SVT Play till 6 nov.

I dag tillverkas nästan alla kläder som säljs i Sverige i lågprisländer långt härifrån med arbetsvillkor vi helst vill blunda för. Men för inte så länge sedan var textilindustrin stor i Sverige. Och den bars upp framförallt av kvinnor och inflyttad arbetskraft.

Dokumentären skildrar arbetet, kvinnorna som arbetade och slet och vad som egentligen hände efter textilindustrins guldår som sträckte sig från mitten av förra seklet in på 1970-talet. Vad var det som gjorde att textilindustrin försvann från Sverige?

Bonustips: Författaren Susanna Alakoski medverkar i dokumentären. Läs gärna hennes romaner ”Bomullsängeln” och ”Londonflickan” som har textilindustrin som fond. Börja med KA:s intervju där Susanna Alakoski berättar om ”Bomullsängeln”.


Nytt, fräscht och vemodigt

Musik: ALVA med albumet ”Trä, eld, öl, utekväll”

Borlängebon Alva Tång, mer känd under artistnamnet ALVA, har på kort tid gjort sig ett namn inom den svenska indiepopen. I en rad låtar sjunger hon om olycklig kärlek, sjukhuspersonal och personer som ringer och vill ha en – men först när klubben har stängt. 

Sedan 2016 har hon släppt en rad singlar, men i april i år släppte hon sitt första album: “Trä, eld, öl, utekväll”. Sedan dess är hon ute på en miniturné och har hyllats med varma recensioner i tidningarna. 

Den som är sugen på något nytt, fräscht och vemodigt gör rätt i att lyssna in ALVA:s verk