Petra Höglund är chef på Riddarstensgården i Lerum där en tidigare anställd nu är åtalad för våldtäkter på boende. Hon förklarade i en tidigare artikel att hon vill att det ska bli lag på att visa registerutdrag för nyanställda inom äldreomsorgen.

– Inom skolan får man inte anställa någon som inte visat ett utdrag. Så är det inte med dem som arbetar med äldre, sa hon bland annat och hoppas få i gång en debatt som kan leda till en förändring.

Artikeln har engagerat läsarna i sociala medier. Många tycker att det borde vara självklart att det begärs utdrag när personal anställs inom äldreomsorgen. Flera tycker att det ska krävas det inom fler områden, som exempelvis funktionshindersomsorgen.

Vill inte säga nej

Olov Östensson, Kommunals förbundsjurist, håller delvis med och menar att det kan finnas skäl att se över lagstiftningen kring registerutdragen.

– Från Kommunals sida vill vi inte säga nej. Det kan finnas skäl att utöka de områden där det är lagkrav.

Olov Östensson, Kommunal.
Olov Östensson, Kommunal.

I dag är det få branscher där lagen ställer krav på att personalen måste lämna ett utdrag när de anställs. Det gäller bland annat jobb där du har regelbunden kontakt med barn (som förskola, skola och HVB-hem), yrken inom psykiatrisk slutenvård och för vissa yrken i försäkringsbranschen eller larmföretag.

Det är inte förbjudet för andra arbetsgivare att be personer de ska anställa att lämna ett utdrag – men det är inte lag på att de måste göra det. Och i dag har det blivit vanligt att arbetsgivare gör det. Det är en utveckling som Kommunal menar behöver styras upp för att skydda arbetssökandes integritet och göra processen mer rättssäker.

– Godtyckligheten tycker vi är ett problem. Vi motsätter oss inte att det blir ett lagkrav inom fler områden, men vi skulle vilja att det blir förbjudet att efterfråga ett utdrag om det inte är lag på det, säger Olov Östensson.