Det låter riktigt bra

Hooja

Musik: Hooja.

Den norrbottniska duon Hooja har på kort tid gjort sig ett namn. Iklädda skotermasker och solglasögon sjunger de om livet som norrlänning med en stor dos humor.

I låten “Levererar” får vi till exempel veta hur man hugger ved med en hand. På den nya singeln “Går det bra?” får vi i stället höra om problemet när man har körkortsförbud, och inte kan lämna gården. 

Den elektroniska popduon har lyckats rikta strålkastarljuset mot livet i norr. Och det låter riktigt bra.


Roland vill ha vin och Eivor vill inte gå upp

Dokumentärer: ”Leva tills jag dör – korta dokumentärer från äldrevården”, finns att se gratis på urplay.se

Hur gör man när någon av de äldre på boendet säger åt en att dra åt helvete? När någon dam vägrar att gå upp ur sängen och vill ha sovmorgon? Nya sommarvikarien Ali har svårt att tvinga henne upp medan den ordinarie personalen tycker att han ska försöka.

Roland tycker att vin fungerar som medicin och är det enda som hjälper mot värk och depression. Hur mycket ska personalen låta honom dricka? Han blir förnedrad när de tar hand om alkoholen och portionerar ut den glasvis. Åsikterna bland personalen går isär.

Utbildningsradion visar åtta korta dokumentärer (som är allt mellan 6 och 14 minuter långa) som skildrar livet och arbetet på ett äldreboende. Både problem och glädje, odling och anhörigbesök skildras i avsnitten.


Spioner och humor i lyckad serie

Slow horses, Apple TV+

Tv-serie:  Spionserien ”Slow horses” finns att se på Apple tv+ (de har prova på-abonnemang som är gratis i sju dagar).

Alla som gillar spionserier bör kolla in ”Slow horses”. En brittisk produktion med Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Jack Lowden och andra brittiska toppskådespelare.

I fokus står ett gäng ”före detta riktiga” MI5-agenter. Det vill säga att de har arbetat inom den brittiska säkerhetstjänsten, misslyckats grovt i tjänst och därefter hamnat i ”Slough House” där de tvingas sitta av arbetsdagarna för att inte vara i vägen.

Ett MI5-uppdrag som går fel gör att de trots allt blir indragna i säkerhetstjänstens akuta arbete, och det görs med både humor och spänning. Den som har överseende med strumphål, fisar och spritflaskor den första kvarten får sin belöning.