Det har varit ganska tyst från oss i Undersköterskeupproret utåt under en tid. Men inne i gruppen har vi fortsatt diskutera frågor och funderingar, både stora och små. Att det finns ett stort behov av förändringar blir tydligt om man läser det kollegor över hela landet skriver om.

Marie Wiberg.
Marie Wiberg.

I år är det val i Sverige och i höstas fick jag en idé om att försöka göra något för att lyfta de frågor som är viktigast för oss som är ute på golvet. Att försöka få svar på hur politikerna och de olika partierna ställer sig till just våra frågor. 

Personliga möten med partiledarna

Det resulterade i att jag ville försöka få till personliga möten med samtliga partiledare, för att höra hur de ställer dig till våra frågor. Att jag valde just partiledarna beror på att det är de som är ansiktet på partiet och att när/om man röstar så är det oftast utifrån vad man tycker om just den personen. 

Då Undersköterskeupproret är och alltid kommer vara partipolitiskt obundet är det viktigt att alla partiledare får samma möjlighet till möten med oss. I början av maj skickade jag ett mejl till samtliga partier med en fråga om ett möte. Alla fick exakt samma mejl.

Att få träffa partiledarna och få ställa våra frågor till dem är en del i det vi kämpar för med upproret, att få människor att förstå vilket otroligt viktigt jobb vi i äldreomsorgen faktiskt har och vilka dåliga arbetsvillkor och hur dålig arbetsmiljö vi jobbar med.

Det tog inte många dagar innan vi fick svar från Centerpartiet, som bokat ett möte och Sverigedemokraterna, där vi väntar på återkoppling om datum. Även Vänsterpartiet har bokat ett möte och Miljöpartiet väntar vi återkoppling ifrån, frågan är skickad vidare till Märta Stenevi.

Från Moderaterna har vi fått svar att Ulf Kristersson tyvärr inte har möjlighet att träffa oss, vilket är synd tycker vi.

I skrivande stund väntar vi fortfarande på svar från Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna och där hoppas vi såklart att även dom tackar ja till möte med oss.

Personalbristen behöver tas på allvar

Att få träffa partiledarna och få ställa våra frågor till dem är en del i det vi kämpar för med upproret, att få människor att förstå vilket otroligt viktigt jobb vi i äldreomsorgen faktiskt har och vilka dåliga arbetsvillkor och hur dålig arbetsmiljö vi jobbar med. 

Att det råder brist på och kommer råda ännu större brist på personal inom en snar framtid är något som behöver tas på stort allvar. Även problemet med att det inte finns tillräckligt med utbildade undersköterskor.

Alla möten och svaren på våra frågor kommer publiceras i gruppen Undersköterskeupproret på Facebook under juli månad.