Från folkhem till miljardärsparadis

Girig-Sverige av Andreas Cervenka

Bok: ”Girig-Sverige” av Andreas Cervenka (Natur och Kultur)

Varför ska du lägga tid på en bok fylld av siffror och som ganska säkert gör dig arg? Because you´re worth it! Att läsa Cervenkas Girig-Sverige är att äntligen sätta ord på den där känslan som mal i dig om att något har ändrats i Sverige utan att du riktigt vet vad. 

Hur många böcker, artiklar och dokumentärer handlar inte om gängvåld, utsatta områden och barnfattigdom. Cervenka sätter ljuset i en annan ända samhället. Han förklarar sådant som varför Sverige har 542 dollarmiljardärer, tillräckligt många för att hamna på andra plats i världen. Det enda land som ligger före är Ryssland och på resten av fem-i-topp-listan finns skatteparadis som Monaco, Saint Kitts and Nevis och Lichtenstein.

Andreas Cervenka, foto Miriam Preis

Han förklarar hur pensionssparare gör det möjligt för Wallenbergs riskkapitalbolag EQT att betala 100-tals miljoner kronor i arvoden till sina förvaltare, varför lönerna har en galopperande utveckling bland företagsledare (Astra Zenecas vd tjänade 184 miljoner 2021) och hur kommuners försäljning av offentliga byggnader skapat flera nya miljardärer. Men det han gör framförallt är att förklara hur allt hänger samman.

Andreas Cervenka är en av landets mest kunniga ekonomijournalister som har följt utvecklingen länge. Det sitter i ryggraden på honom hur olika regleringar som gäller skatt och förmögenhet ändrats och han kan lätt berätta vilka följderna blev. Jag vet ingen annan som kan få läsning om tunga politiska beslut att känns lika lätt som att tugga tuggummi. Dra nytta av det, unna dig att förstå din samtid.


Arbete, kärlek och böcker

Räkna hjärtslag

Pocketbok: ”Räkna hjärtslag” av Katarina Wedholm (Historiska media)

Författaren Katarina Widholm har skrivit romanen ”Räkna hjärtslag” där hon skriver in hembiträdet Bettys arbetsvillkor i en roman som också handlar om kärleken – både den romantiska kärleken och den till böcker och litteratur. 

Det är en härlig roman som blandar vardagsslitet och arbetsvillkoren för ett hembiträde i 1930-talets Stockholm (som fick mig att tänka lite på Kristina Sandbergs skildring av hemarbete) med kärlek, klasskillnader och resonemangsäktenskap. Läs en kortintervju med författaren här. (Del två kommer i slutet av augusti.)


Thriller om verklighetens Ryssland

Tv-dokumentär: ”Alexander Navalnyjs – de sista dagarna i frihet” på SVT-play fram till 26 maj.

En politisk thriller på riktigt. Alexander Navalnyj var fram till förra året den enda ryska oppositionspolitiker som verkligen samlade följare. Han hade ett mål: att bli president i Ryssland och avsätta Putin. Putin å sin sida tycker så illa om Navalnyj att han inte ens säger hans namn. Den här dokumentären gör det tydligt hur långt Putins regim är beredd att gå för att klamra sig fast vid makten och hur illa de tycker om demokrati. Filmaren Daniel Roher följer Navalnyj från det att han blir förgiftad av novitjock i kalsongerna till att han arresteras.

I inledningen säger Navalnyj själv – gör inte en film om vem jag är som kan visas när jag är död, gör en thriller. Det lyckas de bra med.