En sak jag förundrats över i alla år inom hemtjänsten är tillgången till toaletter. Eller snarare bristen på tillgång. Ett ryck på axlarna. Så är det, bara att acceptera. 

Lösningarna är många; närmsta buske, låna brukarnas toa, besök på diverse offentliga toaletter med skiftande hygien.

”Är alla inkontinenta?”

Det är lätt för administrativ personal att uttala sig, de som har toalett i sin omedelbara närhet. Jag har många gånger tänkt att man skulle sätta en skylt på toadörren, ”Avstängd” med hänvisning till den offentliga toaletten på Emporia (ett stort köpcentrum i Malmö), närmsta buske eller hemma hos brukarna.

Toalett (genrebild).

Toaraster

Toabesök – här är dina rättigheter

Arbetsmiljö

Det är så klart svårt att sätta sig in i problemet, men det räcker att tänka hur det skulle vara utan toalett. Förvirringen blev total när det blev stopp i avloppet, det tog en dag innan det blev fixat. Vi hänvisades till källaren där det fanns en (1) toa som funkade. Själv var jag snabb att säga ”inget konstigt alls så här har vi det i hemtjänsten varje arbetspass”.

När vi bad om tid i schemat för att gå på toa så blev svaret, ”är alla plötsligt inkontinenta?”.

Blödningar under arbetstid

Ja, kvinnor och män har behov av att gå på toa. Kvinnor har också blödningar som pågår även under arbetstid. På en kvinnligt dominerad arbetsplats är det ingen som inte vet hur det är de dagarna. Jag och mina kolleger har ofta blött igenom kläder för att vi inte kunnat eller fått några minuter över på schemat för att gå på toa. Vi har fått låna brukarnas toaletter många gånger. Det är inte rätt!

2022 måste detta åtgärdas. Själv är jag gammal nog att gå i pension men jag skulle gärna ta striden för mina kolleger! 

Ingen ska behöva sätta sig i en buske

Det är lite knasigt att vi 2022 har de här samtalen. Visst stämmer det som vissa säger att ”killarna” har det lättare att kissa i en buske. Men ingen ska behöva uträtta sina behov i en buske – kvinna eller man. Administrativ personal ska inte ha dåligt samvete över hur hemtjänstens personal har det. Däremot bör man kanske få en samsyn på vilka lösningar som behövs.