De 10 000 kronorna tillfaller alla i regionen, från direktör till städare.

– Vi förde fram att vi tyckte att alla skulle få samma summa, berättar Charlotte Karlsson, som är sektionsordförande för Kommunals regionsektion i Halland.

Inspirationen är hämtad från Region Stockholm som i februari gick ut med en liknande lösning. Politikerna i Halland motiverar satsningen så här:

– Vi vill som arbetsgivare uppmärksamma det fantastiska lagarbete som har mäktat med att hantera vår tids största samhällskris och samtidigt upprätthålla hög tillgänglighet och kvalitet i vården, säger regionstyrelsens moderata ordförande Mikaela Waltersson i ett skriftligt uttalande.

”Vi har medvind”

Hur har ni lyckats få med politikerna på det här?

– Vi har ett bra samarbete och ett bra klimat. Och så har vi under lång tid framfört att det är tufft och att man måste satsa för att behålla personalen. Vi känner att vi har medvind, säger Kommunals Charlotte Karlsson.

Hon lyfter också fram ytterligare en faktor:

– Vi ska inte glömma att vi har valår.

Satsningen kostar regionen 130 miljoner kronor och pengarna ges till alla regionens 8 500 medarbetare, men en förutsättning är alltså att man under perioden 1 september 2021 – 31 maj 2022 har arbetat mins tre månader eller 90 arbetspass.