Jag har personligen arbetat i fyra kommuner, tre svenska och en norsk och haft säkert 12 enhetschefer och har alltid haft uppfattningen att det är vi undersköterskor som egentligen vet hur vi vill att verksamheten ska vara.

Enligt mitt sätt att se på organisationen behövs inte enhetscheferna. Låt personalgruppen växa i ett nytt system som fack och arbetsgivare tar fram tillsammans med medlemmarna.

Möjlighet att ”klättra”

En modell skulle kunna vara en form av trappstege där ett första steg är att vara undersköterska, ett annat steg är att vara undersköterska med administrativt ansvar till 50 procent och ett tredje steg undersköterska med administration till 75 procent. På så vis kan gruppen täcka upp arbetsuppgifterna från enhetschefen.

De som har jobbat länge kan när de blir äldre till exempel ha möjlighet att söka en administrativ tjänst. Det gör också möjlighet att ”klättra” i omsorgen, som det ser ut i dag är du undersköterska och sedan är du det i 20-30 år och din lön ökar med årliga förhandlingar. Men finns det ett trappsystem så ska du naturligtvis få utbildning och lönelyft med utökade administrativa uppgifter och utökat ansvar i gruppen!

Fokus på arbetsmiljö

Varje hemtjänstgrupp/avdelning bör bestämma (det bör arbetsplatsombuden stämma av med hjälp av anställda och arbetsgivaren på arbetsplatsträffar) arbetsmiljöfrågor man ska jobba med årsvis på arbetsplatsen. 

Om vi ska förändra och få en omstart då måste vi göra om och göra nytt!

Personalfrågor och nyanställningar av personal, vikariat, timanställningar ska åläggas en separat avdelning med egen budget. Det ska inte ligga på budgeten för omsorg och administration. Fördelen med det är att varje kommun ser vad kostnaden för personalen är samt det verkliga behovet. 

Den nya ”modellen” har alltså ansvar för verksamhet och administration, men inte personal.

Alla ska få utbildning

Alla som börjar som vårdbiträden ska få en förfrågan efter ett halvår om de vill fortsätta och de som känner att de vill det ska få möjlighet att utbilda sig till undersköterskor. Detta ska delvis vara betalt eller få göras på betald arbetstid.

Jag har jobbat i privata företag och där förändrar man verksamheter men i omsorgen har den inte ändrats på väldigt många år. Det är dags att vi undersköterskor på allvar får börja bestämma över våra arbetsplatser och verksamheter – och det på ett övergripande sätt!

Om vi ska förändra och få en omstart då måste vi göra om och göra nytt!