Personal inom Kalix hemtjänst så kallade gånggrupper använder sedan flera år egna bilar i jobbet.

En gånggrupp innebär egentligen att arbetet ska vara utformat så att man ska kunna promenera mellan de äldre. Men eftersom jobbet stundtals är tungt väljer ändå många att ta egen bil. 

– Vi har så mycket att bära. I covid-tider har det ju handlat om utrustning. Och vi har ju minst en kylväska fylld med matportioner. Ibland känner jag mig som en packåsna, säger Eva Strand som jobbar i gånggrupp och är fackligt aktiv i Kommunal till tidningen Arbetet.

Täcker inte kostnaderna

Eva Strand är en av dem som tar egen bil till varje pass. 

– Reseräkningen täcker inte kostnaderna jag har just nu. Den ska ju täcka mer än bara drivmedel, som slitage på bilen och däck. 

Frågan har diskuterats bland hemtjänstpersonal i sociala medier sedan bränslepriserna stigit så de senaste veckorna.

Enligt sajten bensinpriser.nu ligger en liter bensin i Kalix nu på cirka 21 kronor per liter. Och en liter diesel på närmare 26 kronor. 

Legat still sedan 2008

Den milersättning arbetsgivaren kan ge den som använder bil i tjänsten har legat still sedan 2008.

Sedan dess har den legat på 18,50 kronor/milen skattefritt. Nivån sätts av staten via Skatteverket.

– Den har ju sedan länge tappat kopplingen till vad det kostar att äga en bil. Inledningsvis under 1970-talet fanns väldigt ingående kalkyler vad det kostar med bil. Men det är en politisk fråga att ändra, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Regeringen har utlovat en höjning av schablonbeloppet. Enligt finansminister Mikael Damberg (S) ska det presenteras senare under våren.

Kalix kommun skriver i ett mejl till Arbetet att ”om det vid något tillfälle är någon medarbetare som använt egen bil i tjänsten” ersätter kommunen den anställda med de 18,50 kronor/milen skattefritt. 

Samt 10.50 kronor/milen utöver det som ska skattas.

Hinner inte gå till fots

Det är svårt att säga exakt vad en bil egentligen kostar per mil. En tumregel sägs vara 20-35 kronor/milen. 

Men enligt M Sverige (tidigare Motormännens riksförbund) ligger spannet mellan 20 och 80 kronor milen. Där 20 kronor gäller den absolut billigaste bilen.

För Eva Strand och hennes kolleger handlar valet att ta egen bil inte bara om att det är tungt. Det handlar också om bristen på tid.

– Jag hade aldrig hunnit göra mitt jobb om jag skulle gå. Schemat är så tajt. Jag hade till exempel aldrig blivit klar med mitt tiotimmarspass i söndags om jag hade promenerat.

Artikeln är tidigare publicerad av Arbetet, som tillsammans med Kommunalarbetaren och flera andra tidningar ingår i LO Mediehus.