Region Blekinge har i veckan tagit bort kravet på att bära munskydd hela tiden i sjukvård och vård- och omsorg. Det behövs bara i nära kontakt med vårdtagare. Visir slopas även i närkontakt med patienter och brukare. Fortfarande krävs andningsskydd och visir i kontakt med personer som är misstänkt eller konstaterat smittade. 

Munskydd (genrebild).

Covid-19

Munskydd kan vara här för att stanna

Nyheter

Flera andra regioner har tagit liknande beslut, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö. 

– Någon gång måste vi ju ta steget och snart kommer sjukdomen inte längre klassas som allmänfarlig. Vi har minskad smittspridning och även om det finns ganska många fall så är befolkningen och personalen ganska väl vaccinerade nu. 

Näsblod och huvudvärk

Det är ett beslut som stödassistenten och undersköterskan Ing-Mari Holtne har längtat efter. Hon jobbar natt på ett LSS-boende i Olofström och berättar att många kollegor lidit av att i nästan två år arbeta med skyddsutrustning.

– Det har varit ansträngt, jag har självt bara längtat efter att få slippa det. 

Jobbar man 10-timmarsskift så sliter det. Jag blossar upp i hela ansiktet. Sedan blir man torr och irriterad i halsen.

Ing-Mari Holtne, stödassistent och undersköterska

Hon vittnar om att arbetskamrater fått sår i näsan, hudproblem och huvudvärk. Själv fick hon till slut pröva ett allergivänligt munskydd. Det minskade besvären, men nu är de tillbaka. 

– Jobbar man 10-timmarsskift så sliter det. Jag blossar upp i hela ansiktet. Sedan blir man torr och irriterad i halsen, säger Ing-Mari som också är skyddsombud för Kommunal. 

Så lindrar du besvär från munskydd.

Covid-19

Så lindrar du besvär från munskydd

Arbetsmiljö

Från och med i måndags behöver personalen bara ha munskydd i nära kontakt med de boende. På Ing-Mari Holtnes arbetsplats innebär det att munskydd måste bäras när de går in i de boendes lägenheter och vid all omvårdnad. 

– Det är helt naturligt och det gör vi självklart. Men nu kan vi ta av oss munskyddet när vi går ut i korridoren. Förut var det bara när vi åt eller hade rast som vi fick det.

Anmält arbetsskada

Ing-Mari Holtne har anmält hudbesvären som arbetsskada. Det har också undersköterskan och skyddsombudet Agneta Svensson, som jobbar på ett särskilt boende i samma kommun. När KA pratar med henne har hon just kommit ut från hudkliniken i Karlshamn. På ryggen bär hon tejpade kartor med ämnen som tagits fram från de skydd hon reagerat på.

– De ska testa det nu för att se om jag får en reaktion.

Fyra undersköterskor och vårdbiträden visar upp smarta lösningar för munskydd.

Covid-19

Så får de munskydden att sitta bekvämt

Arbetsmiljö

För Agneta Svensson är det andningsskydd som gett henne mest besvär. Det är en tätare typ av munskydd med filter, som skyddar användaren.

– Det brände på huden som eld när jag hade det på, säger Agneta Svensson.

Munskydden ger också besvär. Vi är många som reagerat så det ska bli jätteskönt att slippa ha dom hela tiden, jag hoppas det håller i sig.

Agneta Svensson, undersköterska och arbetsplatsombud

Andningsskydd används bara vid misstänkt eller konstaterad smitta och har inte använts på ett tag på Agneta Svenssons arbetsplats. Att hon och kollegorna nu även slipper bära munskydd hela arbetsdagen är hon väldigt glad över.

– Munskydden ger också besvär. Vi är många som reagerat så det ska bli jätteskönt att slippa ha dem hela tiden, jag hoppas det håller i sig.

Lättnader även i Sörmland

Liknande lättnader av kravet på munskydd har genomförts i bland annat Sörmland. I Region Kalmar räknar man med att ta bort kravet på munskydd mellan medarbetare i slutet av mars.

Kommunalarbetaren har tidigare berättat om de problem som personal har fått av skyddsutrustning. Rodnad och klåda på huden är vanligt, men även akne, näsblod och huvudvärk. Enligt de experter KA talat med finns inget som tyder på att skyddsutrustningen innehåller skadliga eller allergiframkallande ämnen. Besvären tros bero på att munskydden sitter på under så lång tid och ger en instängdhet och en nötning på huden.