När jag började jobba 1983 var det varannan helg som gällde. Därefter följde en tid med två helger av fem. Den ”extra” helgen ledig var jättebra. Man hann med familj och vänner på ett helt annat sätt. 

Därefter fick vi schema med var tredje helg och jösses vilken skillnad det var. Vi jobbade mer i veckorna men det uppvägde att vara ledig fler helger. Det var ganska lätt att få ihop det privata med jobbet. 

Helgerna är dyrbara

De senaste åren har jag jobbat på Skånes Universitetssjukhus med två helger av fem igen. Kasst att byta ner sig, men jag ville ändå prova ett nytt jobb. Sen kom pandemin och kort därefter blev det arbete varannan helg.

(I höstas fick vi tillbaka två av fem men sedan sista januari i år är vi tillbaka med arbete varannan helg.)

När jag nu tittar i almanackan är det så uppenbart att helgerna är något som är dyrbart. Jag har försökt att boka in en helg med mina töser, men det är inte helt enkelt med jobb varannan helg eftersom de också har sitt vissa helger. Nu ser det ut att eventuellt kunna bli i början av maj eller början av juni…. 

När det var dags för gymnasiet för mina barn sade jag: vad som helst, men inte vården, sök er inte hit.

Jag tycker jättemycket om mitt jobb och trivs med mitt byte från äldrevården till avdelning på sjukhuset. Men tyvärr kan jag inte rekommendera någon att söka sig till vården. När det var dags för gymnasiet för mina barn sade jag ”vad som helst, men inte vården, sök er inte hit”.

Förlorar det vanliga livet

Att jag inte kan rekommenderas någon annan att söka sig till mitt jobb som jag egentligen tycker så mycket om låter inte klokt, ens i mina egna öron. Men vi är trötta. Pandemin har inte gjort det bättre, men problemen fanns långt tidigare.

Vår arbetsmiljö behöver förbättras ordentligt och det fungerar inte att låta utvecklingen gå bakåt med arbete varannan helg. Man förlorar för mycket av det vanliga livet. 

Vi i vården vet att det handlar om schema med helger och kvällar, men vi behöver ändå ha bra arbetstider så att vi får återhämtningen. Då gör vi ett ännu bättre jobb när vi är på plats.

Ge oss var tredje helg igen

Ungdomar i dag har skinn på näsan och när de hör hur det är att jobba i vården med obekväma arbetstider och kass lön trots utbildning så finner de det inte särskilt lockande. Det finns andra jobb som inte sliter på kroppen där de är lediga på kvällar och helger.

Så tillbaka med var tredje helg, fler arbetskamrater och högre lön. Det betyder troligen också att fler skulle söka sig till vården.