Malin Ragnegård tycker inte att slutrapporten innehöll några direkta nyheter, men att det var en bra sammanfattning av pandemins konsekvenser.

– Kommissionen pekar på det tydliga klassperspektivet. Åtgärderna under pandemin har passat medelklassen som har kunnat arbeta hemifrån utan att drabbas ekonomiskt. Men stora grupper, som Kommunals medlemmar, har inte kunnat jobba hemifrån. De har till och från drabbats av karensavdrag vid sjukdom.

Malin Ragnegård, Kommunal.
Malin Ragnegård, Kommunal.

Malin Ragnegård noterar också att Coronakommissionen pekar på brister i smittskyddskontrollen, att det har saknats skyddsutrustning inom vård och äldreomsorg och att munskydd borde ha varit ett tvång i kollektivtrafiken under vissa perioder.

Dags för handling

Men hon nöjer sig inte med att Kommunals medlemmar än en gång har fått rätt.

– Vi har slagit larm om hur det fungerar inom vård och omsorg i flera år. Nu får det vara slut på utredandet. Politiker och andra beslutsfattare måste nu gå från ord till handling. Vi har flera krav som vi vill se förverkligade.

Malin Ragnegård nämner bindande nationella riktlinjer som höjer grundbemanningen inom äldreomsorgen, tryggare jobb och bättre arbetsmiljö som minskar risken för smittspridning.

– Men det handlar inte bara om att förbereda sig inför nästa pandemi. Livet i vardagen måste också fungera. Så nu förväntar vi oss att politiker och andra beslutsfattare tar sitt ansvar, säger hon.