Ligga på sängen och läsa eller kolla på en serie. Promenera. Träna. Fika. Vad man vill göra med sin egentid är olika. Man kan vara ensam eller tillsammans med andra – det som gör det till egentid är känslan av att man styr över tiden själv.

Psykologen Maria Farm är övertygad om att alla behöver egentid. Och vissa behöver den mer än andra.

– Egentiden är ännu mer viktig i yrken där en stor del av arbetsuppgifterna handlar om att ta hand om andra människor, säger hon.

Så får du egentid

  • Skjut inte upp tills du är klar med »allt annat«. Risken är att du somnar utan att ha fått någon egentid, eller att du får för lite sömn.
  • Fundera på varför du inte får egentid. Får du och din partner lika mycket? Behöver ni ändra på era ansvars-områden för att det ska bli rättvist?
  • Egentid är INTE att skriva familjens inköpslistor, även om du gör det ensam i lugn och ro.
  • Det är okej att kräva egentid även om det inte finns något särskilt du vill göra.

För att ge omsorg behöver man läsa av människor och föregripa deras behov, lyssna och stötta. 

– Mycket i yrkesrollen handlar om att ge till andra. Då är det ännu viktigare när man kommer hem att det faktiskt också finns pauser för bara mig, säger Maria Farm.

Många plikter

Men för många ser det inte ut så när de kommer hem från jobbet. Det är matlagning och annat hemmafix, och barn som ska skjutsas, tvättas och nattas. För många blir det ingen paus förrän resten av familjen gått och lagt sig.

Bland dem som går i terapi hos Maria Farm är det framför allt kvinnorna som har det så. Det här beskriver hon i sin bok ”Han är så bra på att ta egentid”. En av fallbeskrivningarna handlar om Erika, som får för lite sömn. Det är först runt midnatt hon får tid för sig själv, och då har hon svårt att komma i säng.

Maria Farm, psykolog.
Maria Farm, psykolog.

Erika säger att hennes man är bättre på att ta egentid. Han kan sätta sig i soffan och koppla av medan barnen fortfarande är vakna.

Men det är inte så konstigt, visar det sig. För när han sitter i soffan får han sitta i fred. När Erika försöker göra likadant blir hon ideligen störd av barnen som kommer med frågor och behöver hjälp.

Svårare för kvinnor

Mannen är alltså inte ”bättre på att ta egentid”. Sanningen är att det är svårare för Erika. Båda sitter fast i ett system där hon har fått rollen att ta större ansvar för barnen. Därför är lösningen inte att Erika ändrar sitt beteende.

– Jag är så otroligt trött på att det ofta handlar om att lära klienter att säga nej och sätta gränser. Fråga i stället hur kan det komma sig att vi lever i ett samhälle som gör det så svårt för kvinnor att sätta gränser, säger Maria Farm.

Kvinnor får mindre

  • Kvinnor gör mer hushållsarbete än män och har mindre fritid, enligt SCB.
  • Kvinnor är mer sjukskrivna än män, sjukpenningtalet för kvinnor var 81 procent högre än för män i oktober 2021. 
  • Kvinnors sjukskrivningar är oftare stressrelaterade: Kvinnor har 41 procents högre risk att drabbas av stressrelaterad ohälsa än män. 

Lösningen för Erika och hennes man blev därför att dela upp ansvaret för barnen enligt ett schema, som gjorde det tydligt vem som hade ansvaret vid olika tid­punkter. 

Maria Farm hör ofta åsikten att det skulle vara naivt att kräva egentid när man har småbarn. Att det helt enkelt inte är möjligt. Och visst kan det vara svårt, särskilt för den som är ensam med små barn. Men i ett parförhållande ska åtminstone båda parter ha lika stor rätt att få egentid. 

Hot mot systemet

Maria Farm jämför kvinnors krav på egentid med arbetar­rörelsens krav på rätt till semester på 1930-talet. Kraven mötte motstånd. Kritikerna tyckte inte att arbetare borde ha semester för de skulle ändå inte göra något vettigt av den, de skulle troligen bara supa och bete sig illa. Bakom argumenten fanns en rädsla för att arbetarna skulle få tid att reflektera över vilka orättvisor de utsattes för – och då kanske de skulle kräva en verklig förändring av hela samhällssystemet.

Maria Farm tror att det är lite samma sak med kvinnors krav på egentid – kravet utgör ett hot mot systemet. 

Fem skäl att få egentid

  • Du minskar din stress och ger hjärnan återhämtning.
  • Du uppskattar dina nära relationer mer. När du har fått tid för dig själv kan du ge av dig själv med större glädje.
  • Du lär känna dig själv och dina behov bättre.
  • Du blir mer kreativ. När »bruset« minskar kan hjärnan hitta nya lösningar på problem.
  • Du blir mer fokuserad.

Källa: Psychology Today

Att ändra ett system är svårt, för människor vill gärna känna att de gör egna val och värjer sig mot tanken på att de påverkas av något utöver sin fria vilja. Maria Farm tycker inte heller att hon har sett någon större förändring under de många år hon har arbetat som terapeut.

– Vissa grupper av kvinnor i samhället har blivit lite kaxigare. Men framme är vi ju inte. Men jag tycker ändå att samhället går framåt på det sättet att vi numera pratar om människors olika behov, om mångfald, om att vi är olika och behöver olika saker, säger Maria Farm.