Jag har sista tiden läst ett antal artiklar om äldreomsorgen. Det har bland annat skrivits om att de äldre inte får lägga sig när de vill på kvällarna, att sänggrindarna fälls upp, att de boende inte får några aktiviteter och att de får äta samma mat i flera dagar. 

Det kanske stämmer i vissa fall men jag anser att det negativa som skrivs i artiklarna tar över och att allt det positiva som finns i äldreomsorgen hamnar i skymundan. 

För några månader sedan började jag jobba på ett äldreboende. 

De gamla får fin omvårdnad, fin mat, aktiviteter, de blir erbjudna utevistelse och de får lägga sig när de vill på, kvällarna. Några av de boende lägger sig tidigt därför att de är gamla och sjuka. En människa som är 90-100 år har rätt att vara trött. 

Fina möten och samtal

Varje vardag har de någon form av aktivitet som tex lässtund eller gymnastik. Vi personal pratar mycket med dem och ser till att de har det så bra som möjligt. Varje eftermiddag får de kaffe och ibland bakar vi till fikat. Vi personal sitter och fikar tillsammans med dem. De får oftast välja mellan två maträtter till lunch. 

Och så var det de omtalande sänggrindarna. Ja, vi fäller upp dem hos några av de boende men det är av omsorg om dem. För en gammal och förvirrad människa är det inte bra att ramla ur sängen. 

När jag kommer till mitt jobb så får jag ofta höra fina ord som: 

”Är det ängeln som kommer?” 

”Vad skönt att du är tillbaka!” 

”Du stannar väl kvar här och jobbar?” 

Det värmer i hjärtat när den gamle stryker med sin hand mot min kind och säger: 

”Du vet väl att jag gillar dig skarpt?” 

Lyft fram det positiva

Självklart ska fel och brister i vården tas på allvar, men lika självklart ska det skrivas om personal som ibland blir utsatta för otrevligheter av de boende eller anhöriga men ändå arbetar professionellt.  

Och det ska även skrivas om det positiva i vården. Om alla fina möten och samtal som sker dagligen i vårt yrke. 

För det finns faktiskt också!