Hittills har det varit svårt för kommunerna att använda upp pengarna från Äldreomsorgslyftet. Många har betalat tillbaka det de fått. 2020 handlade det om den korta tiden de hade på sig att använda statsbidraget. Luleå kommun betalade tillbaka allt de kvitterade ut då.

– Vi hann helt enkelt inte komma i gång med någon utbildning. Det tog längre tid än vi trott att få tag på lärare, säger Anna-Lena Hellström.

Anna-Lena Hellström, enhetschef inom kompetensförsörjning.
Anna-Lena Hellström, enhetschef inom kompetensförsörjning.

Luleå var inte ensam – Kommunalarbetaren har tidigare skrivit om att 70 procent av pengarna som betalats ut till landets kommuner gick tillbaka till staten. I år satsades nya pengar, sammanlagt kunde kommunerna dela på miljardbelopp. I Luleå kvitterades 3,5 miljon kronor ut, men inte heller i år kunde de utbilda så många som de hoppats på.

– Vi kommer att betala tillbaka pengar för 2021, vi kan inte använda upp allt. Det har inte gått så bara att få ihop schemat på verksamheterna. Vi räknade ut att vi skulle kunna utbilda drygt 100 för pengarna vi fick, men vi har inte vikarier till det.

Brist på vikarier

En stor del av Sveriges kommuner är i samma läge. Ekot har gjort en enkätundersökning med Sveriges 290 kommuner och av dem fått svar av 200. Fyrtio procent säger att de kommer att betala tillbaka pengar till staten för att de inte kan utbilda tillräckligt många.

Bland annat i Borås handlar det om bristen på vikarier. Maria Jonsson är chef för den kommunala äldreomsorgen där:

– Vi kan aldrig gå utan vikarier och vi har inte tillräckligt med vikarier så vi kan inte släppa på fler än de vi har i gång nu då, säger hon till Ekot.

För kommande år har statsbidraget för Äldreomsorglyftet minskats. Socialminister Lena Hallengren säger till Ekot att det beror på att de anpassat bidraget till efterfrågan.

Första klassen snart färdig

I Luleå är de ändå glada för det pengarna gett hittills. I början av 2022 går kommunens första äldreomsorgslyftklass ut. Sjutton nya undersköterskor som kan börja inom äldreomsorgen och ett trettiotal till är på gång i andra satsningar som gjorts under året och fler ska börja utbildas i januari.

– Men det var bara den första klassen som studerade på halvtid och jobbade på halvtid. Då vände vi oss mest till vikarier och timanställda som fick tillsvidareanställningar. Nu får de som redan är tillsvidareanställda gå.

De flesta av dem har redan kunskaper som valideras och det är olika från person till person vilka kurser de behöver gå för att bli utbildade undersköterskor.

– Därför är det olika hur länge det dröjer innan de är klara. Men alla som vill får gå. Det är bara det att de inte kan gå samtidigt allihop.

Studera på arbetstid

I just Luleå kommun har personal kunnat studera på arbetstid tidigare inom kommunens uppdragsutbildningar och därför hoppas Anna-Lena Hellström att de som påbörjar utbildning inom äldreomsorgslyftet kommer att få fortsätta på arbetstid även om statsbidraget inte får en fortsättning.

– Det här är ett bra sätt att höja kompetensen på och det är viktigt att vi fortsätter även om det inte finns statliga medel. Det är bra för alla – både personal och de äldre, säger hon.

På Kommunal i Luleå håller man med. Hanna Espling som är huvudskyddsombud inom socialförvaltningen är särskilt nöjd med att många av dem som utbildats är timvikarier som nu fått tillsvidareanställningar.

– Det här är positivt. Allt som har med att trygga anställningar och höja kompetensen är positivt. Vi vill ha fler kolleger med trygga anställningar.

Äldreomsorgslyftet

Äldreomsorgslyftet är regeringens satsning på kompetenshöjning inom äldreomsorgen och tillkom efter den första coronavågen.

Statsbidraget ska betala att personal utbildas på arbetstid.

Pengarna måste användas under det år de betalas ut – annars måste de betalas tillbaka.

2020: Regeringen satsade 462 miljoner kronor för landets alla kommuner. 125 miljoner kronor användes. Luleå kvitterade ut 3,5 miljoner kronor  – allt betalades tillbaka eftersom utbildningen inte kom igång.

2021: Regeringen satsade 3,4 miljarder kronor. Luleå kvitterade ut drygt 26,5 miljoner kronor hur mycket som går tillbaka är inte klart än.

2022 och 2023: Enligt statsbudgeten och regeringen kommer det att finnas 1,7 miljarder per år avsatta för äldreomsorgslyftet. Kommunerna har inte kunnat kvittera ut pengar än.