För ungefär ett år sedan bestämdes det att hemtjänstgruppen i Nävekvarn ska utgå centralt. För personalens del innebär det att de börjar sina arbetspass i centrala Nyköping och tar bilen till brukare som bor i de mindre orterna. 

I samma veva försvann hemtjänstens rastlokal i Nävekvarn. I stället hänvisas medarbetarna till en toalett i hamnen, men flera beskriver att de saknar koden. Alternativet är en rastlokal som ligger ungefär en mil bort. 

För den som behöver gå på toaletten, och saknar kod till toaletten i hamnen, gäller det att hoppa in i bilen och köra sträckan till den andra rastlokalen. Problemet är att tiden sällan räcker till, rapporterar tidningen Södermanlands nyheter. 

Kissar i skogen

Nu berättar flera anställda om hur de tvingas till kreativa lösningar för att hinna gå på toaletten. En del passar på att låna badrummet hemma hos de äldre – medan andra är tvungna att uträtta sina behov i den närliggande skogen. 

”Vi är delvis tvungna att kissa eller bajsa i skogen eller så måste vi jobba med korsade ben. Det är helt idiotiskt”, säger en anställd till Södermanlands nyheter. 

På Kommunals lokala sektion känner man igen problemet. Vid flera olika tillfällen har man haft möten med de anställda i hemtjänstgruppen. 

– För en del kan det innebära arbetsmiljöproblem med en jättestress att inte ha närhet till en toalett. Alla kan inte heller tänka sig att använda en kunds toalett och det är inte säkert att kunden vill det, säger Mona Larsson Törnqvist, sektionsföreträdare på sektion nordost i Nyköping.

Hon tycker att det även är dåligt ur en miljösynpunkt ​med mycket bilkörning, samt att det inte är kostnadseffektivt när det gäller arbetstiden för att köra. Kommunal har bett de anställda att skriva tillbud, men hittills har inget ärende hamnat på deras bord. Förhoppningen är att det ska ändras. 

Vill lösa problemet

Från kommunens sida tycker man att det är självklart att alla anställda ska kunna använda toaletten. Det menar Mattias Carlsson, som är verksamhetschef för äldreomsorgen i Nyköping kommun. Att vissa medarbetare saknar kod till toaletten i hamnen i Nävekvarn tycker han är olyckligt.

– Det ska vara möjligt att gå på toaletten i sitt eget arbetsområde. Vi får se vad som har brustit i kommunikationen och vad vi ska göra härnäst. Alla ska känna till koden till toaletten, säger Mattias Carlsson. 

Det gäller vid toapauser

Kommunals ombudsman Peter Larsson reder ut saken.

Vilka lagar eller regler reglerar rätten till toabesök på jobbet?

– 2018 kom det ett beslut från Arbetsmiljöverket som säger att anställda har rätt att gå på toaletten oavsett hur få man är i personalen. Bakgrunden var att personalen i en butik i Stockholm saknade en toalett i butiken. 

Men tänk om man jobbar ensam? 

– Inom Kommunal finns det flera grupper som jobbar ensamma och därför inte kan lämna sitt arbete. Då måste arbetsgivaren se till att personalen ändå kan gå på toaletten. Till exempel genom att ordna dubbelbemanning. Det kan behövas om det saknas en toalett i lokalen. 

Hur länge måste du jobba som längst innan du kan kräva en toapaus? 

– Är du kissnödig är du det. Det är direkt skadligt att hålla sig för länge och därför kan inte arbetsgivaren kräva att du ska jobba i si och så många timmar innan du går på toaletten. 

Vad ska man göra ifall man nekas rätten till toapauser?

– Då tycker jag att du ska lyfta frågan med ditt skyddsombud, som kan ställa krav på arbetsgivaren. Om arbetsgivaren inte köper det får skyddsombudet gå den formella vägen och göra en 6.6a-anmälan.