Fängslande om årets Nobelpristagare

Abdulrazak Gurnah.
Abdulrazak Gurnah.

Porträtt: SVT:s litteraturprisporträtt med Abdulrazak Gurnah, finns på SVT Play.

Jag visste inte att jag skulle bli intresserad av att läsa årets nobelpristagare i litteratur. Kanske var jag inte tillräckligt uppmärksam när priset tillkännagavs. Men tack och lov ramlade jag in strax efter att porträttet av honom sändes på tv (tack för tablå-tv) i går kväll och blev helt fast. Abdulraznak Gurnah berättar där från sitt nuvarande hem i engelska Canterbury om sitt liv, sin uppväxt i hamnkvarteren i Zanzibar (man får se honom sitta med kartblad och visa var han bodde och var olika romaner utspelar sig!) och sin litteratur. Släktingar till honom som bor kvar intervjuas också, liksom hans mycket sympatiska fru.

Så ett tips till alla andra som inte heller kastat sig över Gurnahs romaner – se porträttet så kommer du säkerligen att (liksom jag) utöka boktitlarna på din önskelista inför jul.


Mörker som gör en lycklig

”Evig inre kris” av Nina Hemingsson.
”Evig inre kris”.

Seriebok: ”Evig inre kris” av Nina Hemmingsson (Kaunitz-Olsson).

Att det är det mörka som kanske egentligen gör en lycklig i själen har Nina Hemmingsson visat gång på gång sedan debutalbumet ”Jag är din flickvän nu” (som gavs ut 2006). I samma ögonblick som jag skådade in i hennes tecknade figurs tomma ögon var jag fast. Nina Hemmingsson lyckas förena det svarta och det hoppfulla, det dråpliga och det cyniska.

Därför slår jag in den nyutkomna ”Evig inre kris” som samlar ett urval av serier och bilder hon tecknat sedan debuten för snart 20 år sedan. (Kanske ger jag den till mig själv. Kanske river jag sedan ur någon extra bra teckning och nålar upp på väggen.)


Kul om ful jul

”Lisbet och Sambakungen. En ful jul.” 

Kapitelbok: ”Lisbet och Sambakungen. En ful jul” av Emma Karinsdotter (text) och Agnes Jacobsson (bild) (BonnierCarlsen).

Ett tips till alla barnfamiljer är ”Lisbet och Sambakungen. En ful jul” som med fördel slås in – men också öppnas – redan före jul. När Emma Karinsdotter debuterade med sin första bok om Lisbet och hennes farmor Sambakungen slog det gnistor (Agnes Jacobssons illustrationer var del av det). Nu är det julfyrverkerier som lyser upp denna tredje bok om en udda farmor och hennes barnbarn. Lisbet och hennes kompis Hanin vill ha en mysig, röd och klassisk jul men de vet inte hur en sådan egentligen ska vara. Sambakungen hatar julen och säger att folk bara gråter och köper hämtpizza. Den som vet är grannen, Arga gubben. Ska de våga knacka på?