Det hela började med att personalen på Handskerydsskolan beskrev en märklig doft i lokalerna. Flera märkte att de bland annat fick huvudvärk, irritationer i halsen och eksem. 

Skyddsombudet Stefan Stenebrand fick en dålig magkänsla av berättelserna. Till vardags jobbar han som elevassistent i Nässjö kommun, och även han hade känt att något inte stod rätt till i skolans lokaler.

– De gånger jag vistades i lokalerna hade jag ont i huvudet hela tiden. Först trodde jag att det var synen och bytte därför glasögon, men det hjälpte inte, säger Stefan Stenebrand. 

Efter personalens larm bestämde kommunen sig för att göra mätningar i delar av lokalerna. Provsvaren visade att det fanns en rad hälsofarliga ämnen i delar av byggnaden, såsom arsenik och klorfenoler. Orsaken är brister i hur skolan byggdes på 1960-talet. 

I ett försök att lösa problemet har kommunen satsat på bättre ventilation, men det hjälpte inte. Dessutom testades bara vissa lokaler, enligt Stefan Stenebrand. 

Det var rätt fantastiskt att vi fackförbund gick ihop och gjorde detta.

Stefan Stenebrand, skyddsombud och elevassistent

Till slut valde han att tillsammans med Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund och Vision lägga ett skyddsstopp för arbete i de lokaler där nivåerna av hälsofarliga ämnen var högst.

– När vi väl tog beslutet sa vi till kommunen att man måste testa alla salar och utrymmen. Flera i personalen har mått jättedåligt över osäkerheten, säger Stefan Stenebrand.

I början av november berättade Nässjö kommun att man stänger Handskerydsskolan. Beslutet beskrivs som en försiktighetsåtgärd och sedan dess har fler utrymmen testats för hälsofarliga ämnen. 

Slutsatsen är att ämnena inte leder till en ökad risk för cancer – vilket många varit oroliga för. 

Personal och eleverna har tillfälligt fått flytta till andra lokaler inom kommunen. Planen är att de ska flytta in i paviljonger i april nästa år. Samtidigt ska delar av eller hela Handskerydsskolan rivas. 

Stefan Stenebrand är nöjd över att han och de andra fackförbunden fick igenom ett skyddsstopp. Härnäst gäller det att göra en riskanalys av skolan han vistas på i väntan på flytten till paviljongerna nästa år. 

– Det var rätt fantastiskt att vi fackförbund gick ihop och gjorde detta, säger Stefan Stenebrand.

Carla Habib (S) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Nässjö kommun. Hon berättar att man fortfarande väntar på provsvar från mätningar i skolans idrottshall och matsal. 

– Det är en arbetsmiljöfråga att människor ska känna sig trygga på sina arbetsplatser. Annars kan de inte utföra sitt jobb ordentligt. Jag har stor respekt för den oro som många känner, säger Carla Habib och tillägger senare i ett mejl:

”De luftprover som tagits visar godkända värden, men eftersom inga förstörande provtagningar gjorts ännu väljer vi ändå att lämna lokalerna helt. Förstörande provtagning är beställda och ska göras i matsal och idrottshall och ingen verksamhet bedrivs där under tiden”.

Vill du ändra på något på ditt jobb?

Så gjorde skyddsombudet Stefan Stenebrand:

  1. Ta reda på fakta: Det gäller att ha koll på faktan för att kunna stå upp för sin sak. Till en början visste Stefan Stenebrand och kollegorna inte hur de skulle tolka provsvaren eftersom de var komplicerade. Då tog de hjälp av en kollegas man, som kunde tolka siffrorna. 
  2. Organisera dig: Stefan Stenebrand hade aldrig lagt ett skyddsstopp förut. Han tog kontakt med Kommunal i Nässjö, som ordnade ett möte med skyddsombud och huvudskyddsombud från de involverade fackförbunden. Tillsammans lyckades de få igenom skyddsstoppet. 
  3. Var noggrann: Tillsammans med representanter från de andra fackförbunden skrev Stefan Stenebrand en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. I den beskrev man utförligt hur ämnena i byggnaden kunde orsaka fysiska besvär. De tryckte även på att vissa besvär kanske syns först om några år.