De provisoriska plexiglasen har monterats ner från bussarna i SL-trafiken. Kravet kom från Kommunal som kallar detta för en stor seger. Jag påstår att detta sker alltför tidigt eftersom pandemin finns kvar och ökar i andra EU-länder. 

När pandemin startade och vi förare satt oskyddade på förarplatsen dog två kolleger till mig i sviterna av viruset. Två personer, bara på mitt bussgarage! Stockholms lokaltrafik stängde då framdörrarna och började montera de tillfälliga plexiglasen i bussarna, vilket jag tycker var ett bra beslut.

I värsta fall kan vi förare bli en slags superspridare av viruset bland alla som vi möter utan plexiglas mellan oss och kunden. Vi kan ju bära viruset utan att veta om det.

Nu efter påtryckningar från Kommunal så monterar man ner dessa – trots att vi väntar på en ytterligare våg av pandemin. Det är pinsamt att Kommunal kallar detta för en stor seger. Det är ingen seger utan ett nederlag för både oss förare och passagerarna att skyddet är borta!

Det är sant att största delen av förarna är dubbelt vaccinerade, precis som jag själv. Men en stor del av passagerarna är inte det. Och då kan vi förare i värsta fall bli en slags superspridare av viruset bland alla som vi möter utan plexiglas mellan oss och kunden. Vi kan ju bära viruset utan att veta om det.

Kommunal säger att orsaken till kravet är reflektioner som blir av plexiglaset, vilket det delvis blir på den lilla delen av skyddet som är vinklad över accessmaskinen. Men man kunde kanske ha börjat med att ta bort den delen av plexiglaset, provat med det först. Nu verkar det vara för sent då man efter kraven från Kommunal redan har kasserat dessa provisoriska skydd.

Att kalla detta för en stor seger är bara pinsamt av Kommunal.