Grunden för svensk hip hop

Dokumentär: ”Den svenska hiphopens pionjärer” fyra delar på SVT och SVTplay.

Got to get”, Sveriges första stora raphit med Leila K och Rob ’n’ Raz.

På 1980-talet gav den oss breakdance, graffitti och ”Got to get” med Leila K. På 90-talet fick vi Just D och Latin Kings och sedan Petter, Ken och Feven. Det handlar förstås om den svenska hip hopens pionjärer. 

I dag är den svenska hip hopen självklar, men hur såg vägen hit ut? 

Dokumentärserien ”Den svenska hip hopens pionjärer” ger svar i fyra avsnitt som finns att se på SVT play. 


Nominera till Kommunals kulturpris!

Kulturpristagare: vem ska få det – kanske du eller din kollega?

Vid varje kongress delar Kommunal ut tre kulturpris på 50 000 kronor vardera. I månadsskiftet maj-juni 2022 är det dags igen. Fram till sista januari kan alla medlemmar vara med och påverka vilka pristagarna blir.

De aktuella prisererna är:

Kommunals kulturpris: till kulturutövande medlemmar som är en del av fackföreningsrörelsens bildningstradition. Det kan vara någon som målar, komponerar eller skriver.

Kommunals demokrati- och solidaritetspris: till medlemmar som har en drivkraft att förändra vardagen genom sitt engagemang för de demokratiska fri- och rättigheterna.

Kämpepris: Går till ”medlem eller grupp av medlemmar i förbundet som på olika sätt har bidragit till att vidmakthålla eller utveckla ett kulturellt arv”. Nominera via denna länk


Fula tjejer blir jobbiga tjejer

BOK: ”Fula tjejer” av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson (Lilla Piratförlaget).

Uppföljaren till ungdomsromanen ”Fula tjejer”, som jag hyllade i KA när den kom för något år sedan är äntligen här. Där fanns en tråd av systerskap och kampvilja och uppföljaren ”Jobbiga tjejer” fortsätter i samma anda. Högstadietjejerna Jasmine, Tilde och Eleni drar i rykten och trådar av sanning efter att skolans gympahall brunnit upp.

Det handlar om feministiskt uppvaknande och sociala medier och berättelsen får bra driv av chattmeddelanden mellan karaktärerna. Ytterligare en fullträff av författarna Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson.