Flera som jobbar inom hemtjänsten i Torsby kommun får inom kort vissa nya uppgifter. Kommunen har bestämt att personalen ska ägna sig åt städning under sina arbetspass, rapporterar P4 Värmland. 

Kommunen ska införa heltid som norm vilket görs genom att medarbetarna får städa olika utrymmen i den egna lokalen, såsom matrum, omklädningsrum, korridorer och toaletter. Beslutet påverkar en hemtjänstgrupp, då de fyra övriga redan har liknande uppgifter, enligt kommunen. 

Men att hemtjänsten ska ägna sig åt städning är en dålig idé. Det menar Lennart Emanuelsson, som är fackligt ombud på Kommunals sektion Sunne-Torsby. Han menar att det redan finns utbildad personal till det. 

– Det är en sak om man vill att de städar efter sig själva inne på sina kontorsutrymmen, men att de ska städa till exempel korridorer och matrum förstår jag inte. Det är väldigt stora utrymmen där flera personer rör sig, säger han och tillägger:

– Vi anser att den tiden skulle man kunna lägga på de äldre.

Hemtjänstpersonalen i Torsby är inte ensamma om att behöva städa under sina arbetspass. Sedan ungefär två år tillbaka gäller samma sak för bland annat nattpatrullen i hemtjänsten i Boden. Ungefär 15 medarbetare städar olika gemensamma utrymmen för att uppnå heltid. 

Tidigare brukade även personalen som jobbar på dagen ägna sig åt städning. Dock blev situationen så pass ohållbar att kommunen bestämde sig för att anlita ett städföretag för att utföra uppgifterna. Även här är Kommunal kritisk och försöker att återkommande lyfta frågan. 

– Vårdpersonalen har ingen städutbildning och jag kan tänka mig att det leder till onödiga förslitningsskador. Låt i stället proffsen vara proffs på det som de är anställda för att göra, säger Anna-Karin Nylund, ordförande i Kommunals sektion Boden.

I Torsby kommun har mbl-förhandlingar inletts. Dessutom jobbar kommunen med att göra en risk-och konsekvensanalys. Därför är det fortfarande osäkert hur förändringarna kommer att se ut. 

– Att vi ska göra det är bestämt, men utformningen är vi inte färdiga med ännu, konstaterar Carina Stolpe, vård-och omsorgschef vid Torsby kommun.

Hon tillägger att medarbetarna lägger sina egna scheman. Därför är det möjligt för den som vill påverka sina arbetsturer och schemat att välja städning som aktivitetet. Ifall tillräckligt många väljer det frivilligt kan det innebära att inte alla behöver städa. 

Kommunal tycker att man borde lägga tiden på vårdtagarna i stället. Varför tycker ni att detta är en bättre lösning?

– Det är viktigt att understryka att vi fortsätter att utföra de insatser vi har. Men vi ser det som en möjlighet för personalen att få förlängda arbetsdagar.