Jag läser debattartikeln ”Låt tandvården ingå i högkostnadsskyddet” i Kommunalarbetaren. Bra och sakligt skrivet!

Jag önskar att fler kommunalare och LO-anknutna personer agerade likadant och krävde inte bara en statlig prisreglering av tandvården på så sätt att tandvården skulle ingå i högkostnadsskyddet, utan även översyn av pensionssystemet för miljontals LO-medlemmar.

Det finns många välbeställda pensionärer som har köpt hus och lägenheter i varmare länder, som äter gott och spelar golf halva året. Men antalet arbetslösa, lågavlönade knegare och fattigpensionärer som inte har råd att gå till tandläkare är större och de blir fler och fler för varje år som går.

Det är inte så konstigt att högavlönade politiker – med tillgång till många förmåner och bonusar, de som inför och under varje valkampanj lovar runt men håller tunt och mycket lätt glömmer sina vallöften, de som kämpar för mer pengar, makt och karriär i stället för sin ideologi – inte bryr sig om fattiga medborgare på allvar. 

Staten tömde pensionskassan i början av 1990-talet. Det gjorde att många vanliga arbetstagare som jobbat och slitit under alla sina yrkesverksamma år inte kan leva på sin pension och måste jobba ytterligare några år, trots att kroppen har sagt ifrån.

Detta hänger ihop med det urusla pensionssystemet. Staten tömde pensionskassan i början av 1990-talet. Det gjorde att många vanliga arbetstagare som jobbat och slitit under alla sina yrkesverksamma år inte kan leva på sin pension och måste jobba ytterligare några år, trots att kroppen har sagt ifrån. 

Detta är djupt beklagligt och olyckligt i ett välfärdsland som Sverige.

Jag tycker att alla LO:s medlemmar måste bli engagerade och skriva motioner till LO och sina respektive fackförbund och kräva översyn och förnyelse av både tandvård och pensionssystemet. 

LO måste i ett seriöst samordnat krav kräva detta av våra riksdagspartier. Men det är även vårt ansvar att se till att det sker. Allas och var och ens ansvar. Tillsammans är vi starka och utan LO:s medlemmar stannar Sverige.