Klassiskt brittiskt – och nytt slipat

En fruktansvärd olycka drabbar walesiska staden Glyngolau. Tragedin river upp relationer, ställer invånarna mot varandra och gamla vänner blir plötsligt fiender. ”Olyckan”, SVT.


SVT Play: serie ”Olyckan”
 i regi av Sandra Goldbacher, fram till 1 januari 2022. 

SVT Play: serie: ”Vigil – död man ombord”, i regi av Isabelle Sieb och James Strong. Finns att se fram till10 augusti 2022. 

För den som gillar brittisk spänning finns just nu ett drama för varje smak på SVT Play.

I ”Olyckan” får vi följa Sarah Lancashire (en favorit från fantastiska Happy Vally) som förtvivlat försöker få reda på vad som hände när dottern och hennes vänner begravdes i rasmassorna på ett tveksamt bygge. Det är klassisk brittisk socialrealism om en nedläggningshotad småstad och en kämpande arbetarklass  – med humorn ständigt redo trots svårigheterna. Som extra krydda gör danska Sidse Babett Knudsen, från Borgen, rollen som byggföretagets vd. 

”Vigil död man ombord”, SVT.

Är man mer förtjust i den lite stramare typen av brittisk deckare som Line of duty, är ”Vigil – död man ombord”, ett spännande konspirationsdrama. Två skotska poliser (Susan Jones och Rose Leslie) får i uppdrag att utreda ett dödsfall på en av Storbritanniens kärvapen-beväpnade ubåtar. Utredningen måste ske på plats, djupt under ytan och utan möjlighet att kontakta kollegorna på land. Och som vanligt är militären inte stormförtjust över civil inblandning. Slitet bakom medaljerna

”Bäst när det gäller”, SVT


SVT play: Dokumentärserie: ”Bäst när det gäller”
 fram till 10 oktober 2022.

När man redan i september längtar till Vinterstudions återöppnande är SVT:s serie ”Bäst när det gäller”, som den första lussebullen långt före jul. Serien följer skidlandslagets uppladdning mot årets VM.  Här ligger inte enbart fokus på de stora stjärnorna utan även unga framtidshopp – och deras stöttande föräldrar och partners. Det är skönt att få en bredare bild av ett älskat landslag bortom vinnar- och förlorarrubriker. Dessutom intressant att få ta del av träningsupplägg och slit, för som William Pooroma säger ”det är inte saft och bulle” att hålla på med en sport som längdskidor. 


Humor, dans och kritik i pjäs om omsorgen

Foto: Therese Stephansdotter

Teater: Omsorgen på Västmanlands teater.

Det är jag som är omsorgen. Det är jag som tar hand om er. Ni möter mig i olika skeenden genom livet; När ni föds. När ni går på förskolan, i grundskolan, på högskolan och på universitetet. När ni får barn. När ni blir sjuka och när era närstående dör.

Sagt i pjäsen ”Omsorgen”, en poetisk och kritisk skildring av våra gemensamma skyddssystem som har premiär på Västmanlands teater fredag 22 oktober. Spelas i Västerås och går på turné till andra orter i Västmanland.