I veckan har föräldrar rasat både i tidningar och sociala medier mot en förskola i Sidensjö, i Örnsköldsvik kommun. Orsaken är att barnen och barnskötarna tillbringar delar av dagen i ett tält i trädgården. 

– Mitt barn har kissat på sig flera gånger, toabesöken hinns inte med. Barnet har slutat med blöja men nu verkar det som vi får börja igen, säger en anonym förälder till Aftonbladet

Tanken är att tältet ska användas för olika aktiviteter i väntan på att nya lokaler ska byggas. Bland annat använder man tältet för att läsa böcker. 

Att arbeta utomhus är inget nytt för förskolorna i Örnsköldsvik. Under våren, då pandemin var som värst i kommunen, flyttade verksamheterna utomhus, vilket KA berättat om. Därför kändes det naturligt att fortsätta vistas ute i det gröna. Av samma anledning var det personalen som väckte idén om att använda ett tält i väntan på nya lokaler.

– I våras behövde alla vara utomhus oavsett om det var kallt eller jättevarmt. Nu har vi ett stort tält som gör att vi kan gå undan om det blåser eller regnar. Jag tycker att det är jättebra att det finns, säger barnskötaren Anita Norberg.

Från början kände man sig sårad, men nu ser vi positivt. Alla föräldrar och människor reagerar på olika sätt och det finns de som även är jättenöjda med vårt pedagogiska arbete.

Anita Norberg, barnskötare

När det kommer kritik mot arbetsplatsen kan det gå ut över de anställdas arbetsmiljö. Men på Sidensjö förskola väljer medarbetarna att fokusera på det positiva, såsom att barnen gillar tältet. 

– Från början kände man sig sårad, men nu ser vi positivt. Alla föräldrar och människor reagerar på olika sätt och det finns de som även är jättenöjda med vårt pedagogiska arbete, säger Anita Norberg.

Den största utmaningen för personalen är att föräldrar har haft många frågor om tältet och när bygget av nya lokaler ska dra igång, enligt rektor Anna-Karin Lindmark.

Förskolan har lyft problemet med föräldrarådet. Utöver det har flera föräldrar velat ta bilder av tältet. Vid ett tillfälle fångades en vikarie på ett foto som publicerades i media. 

– Föräldrarna vill ju hjälpa sina barn, men det blir också en stress för pedagogerna, säger Anna-Karin Lindmark.