Det är jättebra att det satsas på utbildning för vikarier och alla anställda som vill utbilda sig. Men satsa också på oss undersköterskor som jobbat hela livet inom vården. Vi som stannar kvar, som trivs och tar mycket ansvar. Vi behöver också satsningar. Många slutar på grund av dåliga arbetsförhållanden, dåliga scheman och usel lön. Tänk om det satsades på oss så att fler stannade kvar. Det vore väl den bästa reklam vårdyrket kunde få.

Kolla medellöner i 24 kommunalyrken.

Medellön för undersköterskor 2019

Löner

Jag började jobba inom vården -83 och då som vårdbiträde på ett långvårdssjukhus. Senare utbildade jag mig till ”sjukvårdsbiträde”. Efter en flytt knappt 20 år senare gick jag omvårdnadsprogrammet på Komvux, och när det var klart började jag jobba som undersköterska i hemtjänsten.

Det var jättekul då jag verkligen fick göra undersköterskeuppgifter, sjuksköterskorna delade ut uppgifter som provtagning, blodtryck, insulin. Man kände att man tog hand om hela människan. 

Det spelar ingen roll hur kunnig du är, hur du engagerar dig och tar ansvar. Lönen ökar inte speciellt mycket. Den ökar inte heller med erfarenhet och år i yrket.

I dag jobbar jag inom hemtjänsten i Aneby och trivs jättemycket. Jag har suveräna kolleger och vårdtagare. Vi gör allt från rena sjukvårdsuppgifter till omvårdnad. Vi stöttar, lyssnar, bryr oss, har kontakt med anhöriga, utövar palliativ vård och gör det bra för personen i slutet. 

Det jag retar upp mig på är denna usla lön! Det spelar ingen roll hur kunnig du är, hur du engagerar dig och tar ansvar. Lönen ökar inte speciellt mycket. Den ökar inte heller med erfarenhet och år i yrket.

Förr fanns ”lönetrappan” – och det var rättvist. Ju längre du jobbat desto högre lön får du.

Det gör mig så fruktansvärt ledsen. Vi som jobbat länge, som trivs, som inte vill byta arbetsplats för högre lön, hur ska vi göra? Vår kunskap borde betala sig. En nyutbildad eller nyanställd ska väl rimligtvis inte ha högre lön än en som bevisligen jobbat länge och har kunskapen, säkerheten och empatin. 

Förr fanns ”lönetrappan” – och det var rättvist. Ju längre du jobbat desto högre lön får du. Jag tycker att det borde satsas mer på oss som jobbat länge. Det ska kännas i lönekuvertet att man jobbat och har erfarenhet.  Jag har 26 600 kronor efter 38 år i vården. Och jag tycker att det är helt åt väggarna fel.

Ska jag behöva sluta mitt jobb för att kunna löneförhandla på ett nytt jobb bara för att få upp lönen? Jag tänker på pensionen. Jag vill inte bli någon fattigpensionär efter ett helt liv inom det bästa yrket.