Städbranschen är en av de branscher som svenska myndigheter menar har störst problem med svartarbete och dåliga arbetsvillkor. Priset Årets städföretag är ett initiativ av Kommunal tillsammans med Fastighets och Almega Städföretagen för att ändra attityder i branschen till det bättre.

De enda som kan nomineras är företag som är auktoriserade, vilket innebär att sådant som företagens ekonomi, miljöarbete, arbetsmiljö och kvalité gås igenom. En annan viktig grund för vilket företag som vinner är hur företagen sköter sig arbetsrättsligt och relationerna med facket. Lasse Fischer, ombudsman på Kommunal, sitter med i juryn och är den som undersöker hur kontakterna varit.

– Under de fyra år priset funnits har det funnits företag som stupat på att de inte skött sig. Jag kontrollerar de nominerade med de lokala företrädarna som finns där företagen har verksamhet. Det är de som möter dem i vardagen. Jag vet att Fastighets gör likadant.

Men det är få företag som plockas bort på grund av dåliga erfarenheter från fackligt arbete. De flesta nominerade som tas bort är inte auktoriserade.

– Det har varit ett spännande arbete att gå igenom nomineringarna. Priset är viktigt, inte minst för att det är arbetsmarknadens parter tillsammans som står bakom priset, säger Magnus Pettersson, ordförande i Fastighets.

I år var det 18 nominerade företag och av dem har nu tre valts ut som finalister. De två småländska företagen Crenovagruppen och Småländska Städ står mot Skaraborgs Städ från Västra Götaland.

– Vår förhoppning är att priset ska leda till att fler företag vill auktorisera sig, säger Lars Fischer.

Tanken är att det ska göra det lättare för kunder att välja företag som är seriösa.

– När det blir större efterfrågan på städtjänster, är det desto viktigare att välja ett seriöst städföretag, säger Ari Kouvonen, näringspolitisk expert på Almega Städföretagen.

Vem av de tre finalisterna som vinner avslöjas på Städbranschdagen i Stockholm den 21 oktober.