Kommunal utreder rasism, vanvård och kränkande fotografering
Kommunal utreder anklagelser om rasism, kränkande fotografering och vanvård vid ett äldreboende i Örebro. Men sektionens ordförande Britt-Marie Balaj vill inte kommentera utredningen.
– Det har jag lovat medlemmarna, säger hon.
I går höll sektionen ett möte med medlemmar vid äldreboendet Berggården i Örebro. Syftet var att diskutera läget där för personalen och de boende.
Tidningen NA var först med att rapportera om missförhållanden vid äldreboendet. SVT och andra medier har sedan gjort egna granskningar. Nuvarande och tidigare anställda har anonymt berättat hur en chef uttalar sig rasistiskt med ord som ”balkanzigerare”, ”blatte” och n-ordet.
Chefen ska ha beordrat undersköterskor att fotografera sår i dementas underliv, detta för att spara chefens tid.
Anställda och tidigare anställda har till media vittnat om brist på utbildning bland personalen, dåliga hygienrutiner där personal uppmanas att återanvända handskar för att spara pengar, att mediciner som ska ges till de boende istället slängs i soporna och att det ibland är brist på mat.
En anställd berättar att ledningen ansett att mjölk är för dyrt och uppmanat personalen att istället servera vatten med sirap till flingorna.
Till detta finns anonyma vittnesmål om brist på personal samt långa och slitsamma arbetspass.
Uppgifterna i media har resulterat i att kommunen inlett en utredning och att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har gjort en inspektion.
Anställda berättar för media att de uppmanats av ledningen att förneka alla uppgifter om missförhållanden, och att till kommunen, Ivo och media bara tala positivt om förhållandena vid Berggården.
Äldreboendet har tidigare fått ett 20-tal lex Sarah-anmälningar, varav ett i år. Även en anmälan till Ivo har kommit i år.
Det är i extrema situationer när en läkare inte kan vara på plats för att bedöma om det är ett akut läge. Fotografering kan i sådana lägen förekomma för att dokumentera.
Berggården ägs av det privata vårdbolaget Norlandia. Bolagets kommunikationschef Torbjörn Carlbom tillbakavisar anklagelserna mot äldreboendet som befängda.
När det gäller påståendet om fotografering av sår på de boende, även könsdelar, säger att sådant kan förekomma av medicinska skäl.
– Men det är i extrema situationer när en läkare inte kan vara på plats för att bedöma om det är ett akut läge. Fotografering kan i sådana lägen förekomma för att dokumentera, det ingår i våra riktlinjer för den omsorg vid bedriver, säger han.
Att verksamhetschefen ska ha en rasistisk jargong har han svårt att tro. Detta för att bolagets värdegrund är att värna mångfald i alla dimensioner.
Berggården ägs av kommunen men drivs av Norlandia fram till sista september. Vårdbolaget Humana vann den senaste upphandlingen och tar över från den 1 oktober. Norlandia fortsätter dock att driva två andra äldreboenden i kommunen.
Britt-Marie Balaj, ordförande i Kommunals sektion, vill inte kommentera om de som deltog vid sektionens möte på onsdagkvällen bekräftar anklagelserna i media om villkoren vid Berggården under Norlandias ledning.
– Jag har lovat medlemmarna att inget säga.
Hon kan inte nu svara på om sektionen går vidare med anklagelserna.
– Detta är en fråga för vårt regionala skyddsombud och vårt regionala fackliga ombud att utreda. Jag kanske kan säga mer när jag har stämt av med dem, säger hon.