Yvonne Antonsson.

Yvonne Antonsson från Töreboda var ganska tidig med styrketräning. För omkring 25 år sedan skadade hon ryggen vid en förflyttning av vårdtagare. Hon råddes av sjukgymnast att bygga upp muskler i ryggen för att undvika skador i framtiden.

–  Kvinnan av i  dag ska laga god och näringsrik mat, jobba bra och ha en fin vältränad kropp. Men jag tränar för hälsan. Jag är 56 år, kroppen börjar förfalla redan nu. Det är en kärlek för mig att ta hand om min kropp så att jag orkar med allt.

Sara Martinsson.

Hon skriver om kvinnor som lyfter tungt

Hälsa

Hon började träna på gym och fick hjälp med ­övningar av en kille där.

–  Han visade mycket övningar som karlar gjorde, jag fick ta bort en del övningar för jag blev lite tjock om nacken och det ville jag inte bli, säger Yvonne med ett skratt.

Är det viktigt att fortfarande se ”kvinnlig” ut när du bygger muskler?

–  Jag vill inte träna så mycket att jag får en manskropp eller manliga muskler för då har jag kommit förbi ändamålet med min träning. Jag har svårt att förstå fitnesstävlingar utan jag tränar för att må gott och stärka kroppen. Men jag gillar att den ser stark ut, det blir kvittot på min träning och speglar hur jag känner mig på insidan.

Yvonne Antonsson.
Yvonne Antonsson.

Förutom styrketräning ägnar sig Yvonne åt löpning och yoga. Varje dag tränar hon i någon form, men vissa dagar kan det vara en promenad då hon vilar från högre belastning.

–  Varje vecka planerar jag träningen efter hur jag jobbar, jag gör en veckoplan och håller mig till den.

I  dag jobbar Yvonne på ett LSS-boende. Även psyket har blivit starkare av styrketräningen och det har hon nytta av i jobbet.

–  Jag har mycket belastning på mig på jobbet och måste ha tålamod. Jag blir starkare mentalt och kan vara ett bra stöd för brukarna.

Under pandemin har Yvonne främst tränat ­hemma men nu är hon tillbaka på sitt gym. Hon trivs där och stämningen är inte alls ”macho”.

–  Jag kan förstå att det är mer macho på större gym men här hjälper vi varandra och de här machokillarna kan till och med be mig att visa en övning. Jag upplever gemenskap och går hem med glatt hjärta.