En medlem hörde av sig. Medlemmen beskrev att det snart var dags för APT och eftersom vi är mitt i en pandemi kan personalen inte träffas tillsammans i en lokal. Några kan sitta vid jobbets datorer (två personer) men alla andra måste vara med via sin privata mobil eller dator. 

Problemet för den här medlemmen var att den har ett kontantkort till telefonen och inget Internetabonnemang. Ett APT-möte betyder att den personen tvingas fylla på kortet för att kunna vara med eftersom det drar surf på telefonen. Det betyder att medlemmen helt enkelt skulle behöva betala för att vara med på ett arbetsplatsmöte.

En annan medlem har en gammal telefon som blir överhettad när den används en längre stund. Den personen vågar inte använda den för APT-möten av rädsla för att telefonen ska gå sönder.

Jag skulle vilja ställa samma fråga till varenda chef i hela Sverige: vilken dator sitter du med när du har APT med din omvårdnadspersonal? Är det din egen dator?

Vad gäller egentligen när man använder privata telefoner på jobbet? Normalt får vi i vården lära oss att vi inte använder privata telefoner under arbetstid. De ska vara inlåsta i våra skåp när vi inte har rast.

Men när det är dags för APT behövs telefonerna. Vilka regler gäller egentligen då? Vad händer om mobilen går sönder under mötet, har jobbet en försäkring som täcker det? Eller får man ta det på det egna kontot?

Det här är inga unika frågeställningar. Det verkar se likadant ut på många arbetsplatser runt om i Sverige. Man ifrågasätter inte att man använder privat telefon eller dator till möten.

Sist om slutligen handlar det om att ha (o)lika villkor. Det är en rättvisefråga att alla ska ha samma chans att kunna vara med på digitala möten. Jag skulle vilja ställa samma fråga till varenda chef i hela Sverige: vilken dator sitter du med när du har APT med din omvårdnadspersonal? Är det din egen dator?