Feelgood skriven för olika årstider och högtider har vuxit fram i Sverige på senare år. Julböcker har länge varit ett fenomen i England. I julas fanns fler julromaner än någonsin även i svenska bokhandlar och till påsk kom en svensk påsk-feelgood av Maria Ernestam.

Men det är till sommaren som feelgood-genren är allra störst. Kanske vill man ha något lättsamt att läsa på stranden eller i hängmattan. Genren är även en motvikt till den stora deckarutgivningen. Jenny Colgan gjorde braksuccé med ”Det lilla bageriet på strandpromenaden” och ”Den lilla bokhandeln på hörnet”. Dessa titlar banade väg för en lång rad titlar i samma stil, inte sällan kretsar de kring just en bokhandel, ett litet kafé eller liknande.

Många böcker utspelar sig i engelska landskap och allra helst Cornwall. Böckerna är en renässans för småstäder och landsbygd. I Sverige har vi sett böcker som utspelar sig i Båstad och vid sjön Sommen.

Tydligen har vi inte läst oss mätta på den här typen av titlar för det tycks komma fler än någonsin. Allt fler förlag satsar på feelgood. Det är inte svårt att tänka sig att suget efter lyckliga slut och mysiga miljöer blir särskilt stort i tuffa tider. Sedan finns ofta allvarliga teman i dessa böcker, det är den balansen jag själv gillar. Det som förvånar mig en aning är att många böcker i genren kan vara så lika varandra i både formgivning, omslagsbild, titel och miljö. Men varför uppfinna hjulet på nytt om de redan inkörda rullar på bra?

Nya somriga feelgood-böcker

  • ”Den franska lavendelgården” och ”Den italienska olivlunden” av Jo Thomas (Polaris).
  • ”Den lilla blomsterhandeln vid havet” av Ali McNa­mara (Lavender lit).
  • ”Katthotellet vid kusten” av Jessika Devert (Printz).