Att vara i naturen sänker blodtrycket och minskar halterna av stresshormon. Men extra bra är det om det är mycket fåglar i natu­ren. Fågelsången får oss att ­slappna av och minskar depression, ångest och stress, visar undersökningar.

Att lyssna på sången kan också vara ett sätt att lära sig mer om fåglar. Fåglarna är ofta svåra att få syn på, men kan man lära sig känna igen några olika arters sång vet man vad man har omkring sig, även när de gömmer sig bland löven i trädkronorna. 

Det finns massor av appar och webbsidor där man kan lyssna på olika fåglar. Men det är inte lätt att urskilja enskilda fåglar i det intensiva kvittret i maj.

Appar och sång

Appar och sånt

  • Sveriges Radio har en fågelsångskola, du hittar den här.

 Appar:  Lärkvitter (gratis), Fågel-guiden, Kvitter!, Fågelsång, Kviddevitt.

På en fågelvandring med guide fick jag tipset att börja med bofink och lövsångare. De finns i hela landet och är Sveriges vanligaste fåglar, så det finns gott om tillfällen att öva. De sjunger också ganska lika, men med en viktig skillnad. Guiden liknade dem vid höjdhoppare: Bofinken tar sats, springer och hoppar över ribban. Lövsångaren tar sats, springer – men hoppar aldrig. 

När man behärskar dem kan man välja ut en art till att lära sig. Det finns gott om minnesregler, som att skogsduvan låter ”kom då kom då kom då”  och rosenfinken säger ”pleased to meet you!”.

Ut och njut!

Skönsjungade vårfåglar

Här är fem majfåglar med sång som är lätt att lära sig känna igen.

  1. Gulsparv
  2. Svartvit flugsnappare
  3. Talgoxe
  4. Blåmes
  5. Koltrast