Sättet att få folk att jobba under sommaren har Region Dalarna använt i flera år och det de betalar till de olika yrkeskollektiven har legat fast länge. Nytt för i år är att Kommunal uppmuntrar sina medlemmar att säga nej, att inte sälja sin semester till arbetsgivaren.

– Att regionen har den här organisationen att de måste köpa semesterveckor är helt crazy alltså. Vi som fack uppmanar våra medlemmar att inte sälja några veckor i år och så får arbetsgivaren lösa problemet. Folk kommer inte att sälja i år, de är så förbannade på regionens sätt att behandla oss undersköterskor, säger Eva Olsson, Kommunals huvudskyddsombud.

Ansvarig politiker är moderaten Ulf Berg som är ordförande i regionstyrelsen. Också han är kritisk till att regionen brukar lösa bemanningsproblemen med att köpa semesterveckor av de anställda.

– Jag tycker i grunden att hela det här systemet är fel och att det ska avvecklas. Jag vill se en lösning där vi klarar av som arbetsgivare att ge vår personal fyra veckors sammanhängande sommarsemester.

Sjuksköterskor som flyttar en semestervecka får 15 000 kronor, medan en undersköterska bara får 9 000. Det upprör Kommunal.

– Min fritid är lika mycket värd som en sjuksköterskas. Vi är så innerligt trötta på det här beteendet från arbetsgivaren, säger Eva Olsson.

Ulf Berg försvarar dock de olika nivåerna på vad en sjuksköterska får respektive en undersköterska för att sälja sina veckor:

– Det har att göra med löne- och utbildningsnivå. Det har varit så historiskt att har man utbildat sig till sjuksköterska så får man den nivån.

Vad säger du om Kommunal nu lyckas få sina medlemmar att säga nej till att sälja sina veckor?

– Det tycker jag låter väldigt positivt, säger Ulf Berg.