Det facklig-politiska arbetet är otroligt viktigt, det är så många saker som hör ihop och som behöver arbetas med från båda håll. Att Kommunal och Socialdemokraterna samverkar är väl inget som någon har missat och alla vet säkerligen att det var Socialdemokraterna som var med och bildade fackföreningen.

Men, det var 100 år sedan och under de åren har det hänt väldigt mycket.

Att efter alla dessa år fortfarande och stenhårt hävda att det är med Socialdemokraterna man ska samverka för att dom är Sveriges arbetarparti känns lite gammalt och förlegat.

I grund och botten är det ju samma saker vi vill när det gäller välfärden och fackliga frågor. Det är dags att släppa prestigen och utöka samverkan. Det skulle alla tjäna på, både Kommunal och de båda partierna.

Visst, Socialdemokraterna har varit arbetarpartiet under många år och vill fortfarande ses som det. Men ärligt talat, så himla arbetarvänliga är de inte längre och nu har Vänsterpartiet mer och mer tagit över den rollen.

Att Kommunal och resten av LO envisas med att samverkan i facklig-politiska frågor ska vara med Socialdemokraterna är något man måste tänka om i. Det är superbra att man har ett kandidatsprogram för dem som vill arbeta facklig-politiskt i riksdagen. Men varför bara med Socialdemokraterna?

Jag blev superglad när jag såg att kandidatsprogrammet fanns att söka, men blev grymt besviken när jag fick veta att det bara var för kommunalare som är sossar. Vi som är vänsterpartister då? Hur ska vi kunna få arbeta facklig-politiskt?

Varför kan man inte börja tänka utanför lådan och börja samverka facklig-politiskt med både S och V? I grund och botten är det ju samma saker vi vill när det gäller välfärden och fackliga frågor. Det är dags att släppa prestigen och utöka samverkan. Det skulle alla tjäna på, både Kommunal och de båda partierna.

Det finns många otroligt duktiga och kunniga medlemmar i Kommunal som tillhör Vänsterpartiet, men som inte får chansen och möjligheten att arbeta fackligt-politiskt för att dom tillhör ”fel” parti.