Nu när det efterlängtade beskedet kom att yrkestiteln undersköterska ska bli en skyddad arbetstitel var det många som blev glada. Vem som helst ska inte längre kunna kallas undersköterska.

På sikt kommer detta att vara positivt både för dem som arbetar som undersköterska och för alla i behov av vård och omsorg.

Jag och en arbetskollega samtalade just om vår yrkestitel under ett av våra nattpass på Halmstad sjukhus. (Det är nämligen på nattpassen man tillsammans kommer på de bästa idéerna.) Undersköterska har en negativ ton och det är något man i sig borde arbeta med.

Nu när regeringen flaggar för att skydda yrkestiteln undersköterska kanske man i samma veva ska tänka om och ändra yrkestiteln.

Därför har vi skrivit en motion till Kommunal, ett upprop till vårt fackförbund, att nu när regeringen flaggar för att skydda yrkestiteln undersköterska kanske man i samma veva ska tänka om och ändra yrkestiteln.

I vår motion har vi som förslag att Kommunal ser på möjligheten och arbetar för att ändra vår yrkestitel “undersköterska” till sjukvårdsarbetare, hälso- och omsorgsarbetare eller psykiatrisk omsorgsarbetare. Likt vårt goda grannland Norge som har likande yrkestitlar i dag.

I vår motion uppmanar vi också Kommunal att titta på vad som gäller om man sedan vill kunna vidareutbilda sig. Vi tycker att man ska kunna utbilda sig till ”sjuksköterskeassistent” där man kan få delegeringar på att sätta PVK, dropp, såromläggning men mera.

Detta skulle vara ett sätt att få duktiga, kompetenta undersköterskor att utbilda sig vidare och stanna kvar i vården. Sjuksköterskeassistenterna skulle också kunna avlasta sjuksköterskorna och därmed lösa sjuksköterskebristen som råder.