Undersköterskan Astrid Piehl , som jobbar på Danvikshem i Stockholm, har fått akne på huden som täcks av munskyddet. 

– Jag har haft problem med akne tidigare, men lyckats bli av med det och nu har det blossat upp igen. Det är tydligt att det är där munskyddet har suttit från näsan och ner över munnen.

Munskydd.

Så gör du om munskyddet skadar dig

Covid-19

Arbetsmiljö

Astrid Piehl har salvor sedan tidigare som hon använder mot aknen. Men det enda som fungerar är att lufta huden och det är svårt att få tid att gå undan för att ta av sig munskyddet en stund.

– Vi har munskydden på i princip hela arbetspasset. På en demensavdelning kan de boende inte hålla avstånd och även i personalrummet är det mycket folk.

Undersköterskan Kajsa Esbjörnsson jobbar på Arvika sjukhus och där används andningsskydd av typen ffp2.

– Vi försöker ta paus från masken så ofta vi kan, men det är svårt. 

Jag får huvudvärk och blir tröttare efter jobbet. Jag tror det beror på att det är tungt att andas genom munskyddet.

Astrid Piehl, undersköterska

Kajsa Esbjörnsson har gjort en anmälan om arbetsskada för akneliknande utslag och sår i näsan. 

– Men jag ska göra en till anmälan om att det är svårt att andas, man får nästan panikångest. När jag kommer hem är jag helt slut, säger Kajsa, som har astma och tycker att den har förvärrats av att bära skyddsutrustning. 

Så lindrar du besvär från munskydd.

Så lindrar du besvär från munskydd

Covid-19

Arbetsmiljö

På Kajsa Esbjörnssons arbetsplats har många kollegor fått olika typer av hudbesvär och flera har anmält det som arbetsskada efter uppmaning från Kommunal. Astrid Piehl, som också är skyddsombud, har också anmält arbetsskada. Men på hennes jobb är det få kollegor som anmält, trots att många har liknande problem. Hon håller med Kajsa Esbjörnsson om att även andningen påverkas. 

– Jag får huvudvärk och blir tröttare efter jobbet. Jag tror det beror på att det är tungt att andas genom munskyddet. 

Båda undersköterskorna har visir, samt munskydd eller andningsskydd, hela dagen. Även hos patienter som är friskförklarade och inte har covid-19. På Astrid Piehls boende är alla vårdtagare och personal vaccinerade.

Både Kajsa Esbjörnsson och Astrid Piehl tycker att det vore bra om någon myndighet granskade munskydden och andningsskydden och hur de påverkar dem som bär dem varje arbetspass. 

– Vi vet ju inte, vi kanske får gå med de här skydden ett eller två år till och ska vi bara finna oss i det, eller säga ifrån och kräva bättre grejer? säger Kajsa Esbjörnsson.