– Jag har aldrig varit facklig, men jag steppar in nu för det har varit ett ramaskri mot det här, men vi har bara blivit överkörda, säger vårdbiträdet Marit Jacobsen som är nyblivet skyddsombud på Kronan.

Som nattjobbare är hon en av dem som påverkats av arbetsgivarens beslutat att nattskiften ska vara nio timmar i stället för tio och antal lediga dagar färre. I det nya schemat har nattpersonalen också fått vissa dagpass och på helgen ska de jobba till klockan 8 för att hjälpa dagpersonalen på morgonen. Det gör att nattpersonalen får en intensiv sista timme när de egentligen behöver varva ner. 

– Man är så trött att man bara vill kräkas när man går av, säger Marit Jacobsen.

De som jobbar dag har fått 12-timmarspass på helgerna och kvällsskiften har förlängts till 21.45. Dagen efter kan samma personal börja 06.45.

– När jag kommer till jobbet sitter kvällspersonalen och gråter för de är så slutkörda, säger  Marit Jacobsen.

En undersköterska som jobbar kvällspass berättar att hon inte är hemma förrän klockan 23 då den tidigaste bussen går 22.30 från arbetsplatsen.

– På morgonen måste jag åka hemifrån igen klockan 06.10. Det blir extremt lite dygnsvila, säger undersköterskan som vill vara anonym.

Det är ganska enkelt, det fattas en person på varje skift lördag och söndag. Det beror på att  vi har heltid i botten men bemanningen bygger på att vi ska jobba deltid.

Charlotta Adolfsson, Kommunal Luleå


Arbetsgivaren Luleå kommun kallar det för hälsofrämjande schemaläggning. Kommunal i Luleå kallar det för ”en katastrof”. Facket är inte bara kritiska till de förändrade arbetspassen. På boendet som har 14 avdelningar och totalt 130 anställda finns bara ett vilorum. Arbetsgivaren har också infört resurspass där personal kan få jobba på alla 14 avdelningar. Kommunal menar att det är för mycket och påverkar den psykosociala arbetsmiljön negativt när personalen varken känner sina kollegor eller vårdtagarna.

– Jag fick en natt som resurs och jag hade ingen aning vem som var vem. Det fungerar inte, säger vårdbiträdet Marit Jacobsen.

Bakgrunden till den nya schemaläggningen är att arbetsgivaren har tagit bort delade turer, som varit ett krav från facket. Men på Kommunal tycker man att en bättre lösning hade varit att öka bemanningen.

– Det är ganska enkelt, det fattas en person på varje skift lördag och söndag. Det beror på att  vi har heltid i botten men bemanningen bygger på att vi ska jobba deltid, säger Charlotta Adolfsson, sektionsordförande för Kommunal i Luleå.

Hon säger att man haft flera möten med arbetsgivaren inför att boendet skulle öppnas och att personalen tidigt fört fram kritik mot förändringarna.

– Men man väljer konstant att inte lyssna på våra medlemmar.

Kommunens verksamhetschef Monica Forsberg bekräftar för tidningen Norrländska Socialdemokraten att fem anställda har sagt upp sig. Men hon påpekar att hon också har träffat flera anställda som trivs jättebra på det nya boendet. I ett mejl till KA skriver verksamhetschefen att det är en stor omställning för personalen att flytta in på det nya boendet:

”Fem olika arbetsplatser med sina respektive kulturer blir en tillsammans. Det innebär både glädje och förväntan men också en hel del oro inför förändringarna som följer med inte minst gällande scheman.”

Att personalen måste rotera mellan avdelningarna är för att täcka upp för hög frånvaro. Enligt Monica Forsberg har forskning från Stressforskningsinstitutet i Stockholm visat att det är bra med kortare arbetspass med kortare lediga perioden emellan. På frågan hur arbetsgivaren ska möta kritiken från personalen, svarar Monica Forsberg att Luleå kommun överväger att genomföra en intern studie med fokus på nattarbetstiden.

”Det är nu den första månaden som vi är tillsammans på Kronan och vi behöver arbeta vidare med den oro som finns bland annat angående schema”, skriver hon i ett mejl.