Unite har skickat ett brev till 700 svenska regionpolitiker och svenska bussbolag med sin varning.

Det brittiska fackförbundet uppmanar politikerna att skärpa kraven i kommande upphandlingar. Detta för att förhindra att bussbolaget Go Ahead etablerar sig i Sverige med de metoder som bolaget använder sig av i Storbritannien.

I ett pressmeddelande beskrivs Unites erfarenheter av Go Ahead. Enligt facket har bolaget en affärsmodell som bygger på att pressa fram ökade vinstmarginaler på de anställdas bekostnad.

Det är så Unite jobbar, att kartlägga brittiska bolag och varna när dessa försöker etablera sig i andra länder.

Lars Jonsson, PR-konsult

I Manchester har Go Ahead hotat de anställda med uppsägning om de inte accepterar sämre lön och villkor.

När Go Ahead ville försämra sjuklönen för de anställda gick Unite ut i strejk och då hyrde bolaget in strejkbrytare.

Villkoren för fackligt arbete, arbetsrätten och styrkan med kollektivavtal är sämre i Storbritannien jämfört med i Sverige. 

Än så länge har Go Ahead inte vunnit någon upphandling i Sverige. Men Lars Jonsson, som i Sverige företräder Unite i denna fråga, varnar för att Go Aheads konkurrens kan slå hårt mot redan etablerade och mer seriösa bussbolag i landet. Och att det riskerar att pressa villkoren för de anställda inom bussbranschen.

– Risken finns att upphandlarna enbart går på lägsta pris. Det är oftast enklast för att slippa överklaganden av upphandlingen. Men de borde ställa krav om villkor enligt kollektivavtal och skapa rutiner för att analysera vad som ligger bakom låga anbud. Allt detta är möjligt enligt lagen om offentlig upphandling, säger han.

Buss från Go Ahead.
Buss från Go Ahead.

Han är PR-konsult och jobbade tidigare som utredare hos SIF, som numera är en del av tjänstemannafacket Unionen.

– Nu jobbar jag på deltid åt LO-distriktet i Stockholm.

Lars Jonsson säger att Unite har bett om hjälp med att i Sverige varna för Go Ahead och bolagets affärsmetoder.

– Det är så Unite jobbar, att kartlägga brittiska bolag och varna när dessa försöker etablera sig i andra länder. Förhoppningen är att detta ska sätta press på bolagen också i Storbritannien, säger Lars Jonsson.

Go Ahead är etablerat i Norge sedan 2019. Och där har de norska facken, enligt Lars Jonsson, inga synpunkter på bolagets agerande.