I höstas påbörjades en ny upphandling av arbetskläder inom Karlstads kommun. När man gick igenom regelverket kom kommunen fram till att den enskilde ska förmånsbeskattas för arbetsskor.

– Vi hade en dialog med Skatteverket och huvudregeln är att fria arbetsskor är en skattepliktig förmån. Vårt beslut handlar om att vi vill följa regelverket, säger Karin Jonsson, ekonomichef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Karlstad kommun har under ett antal år erbjudit medarbetare 400 kronor vartannat år för att kunna köpa arbetsskor. Medarbetare har kunnat välja på olika typer av skor: både gympaskor och sandaler.

Kommunalarbetaren har tidigare skrivit om att arbetsskor kan förmånsbeskattas, men att det inte är självklart enligt Skatteverket.

Till exempel räknas skyddsskor med stålhätta som arbetsskor och ska därför inte förmånsbeskattas. Att märka en sko med en logotyp på kan också innebära att skor inte behöver beskattas.

Carolina Falk från Kommunal i Karlstad har ingått i den grupp som såg över arbetskläder inför upphandlingen.

– Det är en komplex fråga. Jag tycker att arbetsgivaren ska ta kostnaden. Vi måste komma fram vad vi behöver och att vi håller oss inom lagar och regler. Folk jobbar på olika sätt, både inne och ute. En skyddssko med stålhätta fungerar ju inte inom vården, säger hon.