Många och nära kontakter på arbetsplatsen. När man ser på riskerna att smittas av covid-19 så är de självklart kopplade till flera olika saker. Men i de studier som gjorts när det gäller vilka yrken som drabbas hårdast är det just täta och nära kontakter på jobbet som pekas ut som en högriskfaktor.

Det är också därför det är extra riskabelt att jobba inom vård och omsorg, menar både Folkhälsomyndigheten, FHM, och Centrum för arbets- och miljömedicin, CAMM, som båda har tittat närmare på vilka yrken som är extra utsatta. FHM har analyserat alla yrkesverksamma mellan 25 och 65 år som konstaterades med covid-19 i fjol, medan CAMM tittade på ungefär samma åldersgrupp fast bara i Stockholm och då för dem som behövde ligga på sjukhus.

I CAMM:s studie visade det sig att även behandlingsassistenter och fritidsledare hade dubbelt så hög risk att behöva sjukhusvård. En slutsats i deras studie är att det nu krävs mer bedömning av riskerna och bättre skyddsinsatser på alla dessa arbetsplatser där faran att smittas är så pass mycket större. Och det är bara att hålla med. En massa brister har ju blivit tydliga under pandemin. I en färsk rapport från Kommunal pekade man just på en alarmerande brist på skyddsutrustning, något som i sig bara är ett av många uttryck för djupgående brister inom vård och omsorg. 


KA:s reporter Pernilla Josefsson har tillsammans med vår norska systertidning Fagbladet jämfört de norska och svenska lönerna och vad det kostar att leva i de två länderna. Är det så stor skillnad som man kan tro? Läs den intressanta jämförelsen här.


Till sist vill jag tipsa om ett debattinlägg som tog rejäl fart när vi publicerade det på ka.se för ett kort tag sedan. Det är Henrik Johansson, tidigare kock, som skriver om hur ett föräldrapar på den förskola där han jobbade krävde att kocken skulle laga stenålderskost till deras ettåring. Missade du det kommer en ny chans här.