– Livet före corona var ett ekorrhjul, nu håller alla sig hemma och hänger i sociala medier och diskuterar där. De som bor ensamma är ju ganska isolerade och behöver kontakt. Och vi andra börjar kanske tröttna lite på myset, haha, säger barnskötaren Anela Spahic Rizvanovic som bor i Göteborg.

En av de serier som fått enormt genomslag under vintern är SVT-dramat ”Tunna blå linjen” som följer flera poliser i deras arbete och privatliv. Många har tittat och många har också haft behov av att prata om serien efter varje avsnitt. 4 800 av dem har diskuterat och spekulerat i Facebookgruppen ”Snacka om Tunna blå linjen”. Seriösa diskussioner om kåranda och sociala problem samsas med utrop om hur snygga de (framför allt manliga) karaktärerna är. Det är som ett snack med kompisen. Eller så där som det kan bli på jobbet när flera personer med lite olika åsikter pratar om något man sett.

Jag tror att sådana här communities kommer att öka och spridas ännu mer.

Anja Hirdman

Under pandemins isolering har fler dragits till grupperna och gemenskapen har fyllt ett större syfte. Två av de serier för vilka diskussionerna i grupperna blomstrar skildrar det vanliga livet. I dramatiserad form i det ena (”Tunna blå linjen”) och i klippt och redigerad form i det andra (realityn ”Gift vid första ögonkastet”). Där människor går på kafé eller en bar, blir kära, får problem (men de träffas!). Det helt vanliga, normala livet som det var. Före pandemin.

– Vi umgås så mycket via skärmar, upprätthåller vänskapsrelationer och startar kärleksrelationer, där ögonkast och dofter inte finns med. Det skapar ett behov av det autentiska och trovärdiga. Där passar de här serierna in och jag tror att sådana här communities kommer att öka och spridas ännu mer, säger Anja Hirdman, professor i media- och kommunikationsvetenskap.

Första gången Anela Spahic Rizvanovic hörde talas om SVT-realityn ”Gift vid första ögonkastet” var på en fikarast på jobbet. Alla jobbarkompisarna tittade så hon började också, och fastnade. Just nu rullar programmet för sjunde säsongen.

– Men nu är det pandemi och jag är föräldraledig och träffar i princip ingen. Då är det kul att gå in i Facebookgruppen om serien. Folk ifrågasätter varandras åsikter och det leder till roliga diskussioner.

Man tänker på hur de har klippt den och hur de vill få oss att tänka om personerna.

Anela Spahic Rizvanovic

”Gift vid första ögonkastet” följer tre par där vardera par träffas för första gången framför altaret. Det är ett experiment där personerna som sökt programmet matchas ihop av experter för att ge största möjliga äktenskapliga lycka. 

– En sådan här serie gör att man verkligen tänker på att det är en tv-produktion och hur de har klippt den och hur de vill få oss att tänka om personerna utifrån vad de visar. Man vill verkligen prata om den! säger Anela Spahic Rizvanovic.

I ”Tunna blå linjen” skildras livet i Malmö som det levdes före pandemin. Ida Ölmedal, kulturchef på Sydsvenskan, tidningen som ligger bakom gruppen ”Snacka om Tunna blå linjen” tror att serien fyller vår längtan efter en vanlig dag i solen.

– Dessutom innehåller serien samhällsfrågor som är tacksamma att debattera. Och vi följer karaktärerna lite som i en såpa vilket ger personer som man kan och vill skvallra om. Att prata om serien blir en lägereld, ett sällskap under pandemin. 

Här hittar du grupperna