Rolf Larsen släpper på och av barnen där fram. Han är inte rädd för att de ska smitta.

Rolf Larsen släpper på och av barnen där fram. Han är inte rädd för att de ska smitta.

På Gotland råder brist på förare. Många av dem är äldre och vill inte köra buss på grund av risk­en att smittas av covid-19.

Samtidigt har pandemin orsakat tvärstopp i den turisttrafik Rolf Larsen har kört för Bergkvarabuss, från Skåne till Norge. Men nya möjligheter har öppnat sig i hans liv som bussförare.

Bergkvarabuss tog över all linje- och skoltrafik på Gotland från juni 2020. Rolf Larsen fick erbjudande om att åka dit för att köra skoltrafik.

Han tackade ja och ångrar sig inte.

– Det kan inte bli bättre. Jag har duktiga kolleger och här finns en kompetent ledning på Bergkvarabuss.

Rolf Larsen.
Rolf Larsen.

Han har aldrig tidigare i sitt 57-åriga liv varit på Gotland.

– Men här är fantastiskt. Det är en vacker ö. Och jag trivs med gotlänningarna. Skolbarnen jag kör är så underbara, säger Rolf Larsen.

Gotland på vintern, utan sommarboende och turister, kan vara tyst och ödsligt i kyla och mörker. Men det är inget han känner av.

– Jag är van från min uppväxt i Norge, säger han och skrattar. Och skrattar gör han ofta. Rolf Larsen pratar mycket och skämtar gärna.  

Han bor egentligen i Åhus. Men sedan augusti förra året bor Rolf Larsen i ett hotellrum ovanför hamnen i Visby. Bergkvarabuss betalar hotellhyran. 

I rummet finns ett litet pentry där han kan laga sin mat. Men frukosten hämtar han i en påse i receptionen på sin väg till jobbet.

Rolf Larsen.

Ingen av oss från fastlandet har hamnat i diket. Vi som har kört turistbussar är vana att köra på smala isiga vägar uppe i bergen där det kan vara 10–12 gånger mer snö än vad som finns på Gotland.

Rolf Larsen

Det blir tidiga morgnar för att hinna hämta bussen i depån och köra tvärs över ön till Åminne för att hämta skolbarn som ska till Fole skola, en landsbygdsskola med elever upp till årskurs sex. Skolan ligger mitt på ön mellan Visby och Åminne.

I linjetrafiken är framdörrarna stängda. Men Rolf Larsen släpper på och av barnen där fram.

– Det är säkrare så. Jag vill inte att de ska rusa ut ur bussen där bak och riskera att bli överkörda, säger han.

För att vara på den säkra sidan låter han bussen stå kvar medan barnen går över vägen så att bilar bakom inte kan köra om när barnen har klivit av.

De förare som vill får köra med munskydd. Men det gör inte Rolf Larsen i skolbussen.

– Jag är inte rädd för barnen. Och det är lättare att prata och ha kontakt med dem utan munskydd.

Rolf Larsen ...

Rolf Larsen …

... städar i bussen.

… städar i bussen.

När morgonens skolskjuts är avklarad återvänder Rolf Larsen till depån. Där är han lite av en hustomte i väntan på att det ska bli dags att hämta barnen i skolan och köra hem dem.

Han kan till exempel skotta snö, byta tidtabeller vid hållplatser eller inspektera bussarnas sommardäck. Behöver någon förare i linjetrafiken ersättas så kan han hoppa in där.

Det var många kritiska röster på Gotland när Bergkvarabuss tog över trafiken från Gotlandsbuss i somras. Kritiken späddes på när förare från fastlandet hade svårt att hitta och när några bussar kört av vägen i halkan. Men Rolf Larsen tycker att kritiken är orättvis.

– Det är 95 procent av förarna som kommer från Gotland. Ingen av oss från fastlandet har hamnat i diket. Vi som har kört turistbussar är vana att köra på smala isiga vägar uppe i bergen där det kan vara 10–12 gånger mer snö än vad som finns på Gotland, säger han.

Tillbaka på hotellet.
Tillbaka på hotellet.

När Rolf Larsen återvänder till hotellet är det oftast träning i gymmet som gäller, eller hotellets tvättstuga. Det finns en utomhuspool vid hotellet när det är rätt säsong. Men den är han inte så intresserad av.

Ibland träffar han någon av de andra förarna från fastlandet som kör på ön. De har varit upp till femton stycken, nu är de sju. Alla bor på hotellet. Tre av dem har varit där lika länge som Rolf Larsen.

– Det finns en utomhusgrill vid hotellet där vi kan samlas och umgås.

Men det stora intresset är film. Rolf Larsen har samlat på sig 20  000 filmer på dvd och blu-ray. En del av filmerna har han med sig till Gotland för att kolla på när han är på hotellrummet.

– Jag gillar all slags film, men framför allt engelska deckare, som ”Morden i Midsomer”. Jag är inte så förtjust i amerikanska hårdkokta deckare med mycket våld i.

Filmintresset delar han gärna med sig av till barnen i skolbussen. Om de har varit skötsamma under veckan får de se en film som belöning på väg hem från skolan på fredagarna.

– Nu senast fick de se Piff och Puff. Det var uppskattat, säger Rolf Larsen med ett leende. 

En dag med Rolf

04.45: Vaknar.

05.30: Kör till depån.

05.45: Kör iväg med skolbussen mot Åminne.

08.09: Tillbaka i depån.

09.13: Fixar i depån eller kör linjetrafik. Äter lunch.

13: Hämtar skolbarnen.

15.15: Tillbaka i depån.

16.30–17.00: Tillbaka på hotellet.

Kvällen: Tränar, umgås med andra förare, ser på film.