Ja och nej. I Lars Noréns tidiga pjäser finns verkligen ett och annat rejält familjegräl. På SVT Play kan man njuta av verkliga sammandrabbningar i klassiker som ”Natten är dagens mor” och ”Kaos är granne med Gud”. Det är yttre uppgörelser, inre dramer och alltid med exakta repliker som hämtade ur verkligheten.

Men på 90-talet gjorde Lars Norén också politiska föreställningar som visade upp samhällets skuggsidor, långt bort från de borgerliga familjeberättelserna. Här finns ”Skuggpojkarna”, som handlar om pedofili, men den verkliga juvelen är ”Personkrets 3:1” om psykiskt sjuka, prostituerade och narkomaner. Det är för mig personligen en av mitt livs största teaterupplevelser: så autentiskt, så välspelat och så nära samhället.

Mot slutet av sitt liv blev Norén också känd för sina tegelstenstjocka dagböcker. Där skrev han om sina konsumtionsvanor, om sina möten, men också om att bli pappa i hög ålder. Naket, ärligt. 

Och hur är det egentligen med Norénjularna? I dagböckerna berättas hur en av Noréns döttrar hör begreppet på en buss. Hon vänder sig om och säger sanningen: de har alltid underbara jular.

Tre Lars Norén-tips

  • ”Personkrets 3:1”. Tv-pjäs, finns på SVT Play. Om samhällets skuggsida, titeln är hämtad från ett begrepp i LSS-lagstiftningen.

● ”Biskötarna”. Roman från 1970. En realistiskt skriven roman om en man som lever ett hårt liv i ett hårt Stockholm.

● ”En dramatikers dagbok”. Den första av fyra utgivna dagböcker.

Fotnot: Bilden är licensierad under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.