De har stått längst fram och mött de covidsjuka. Men när de anställda inom vården själva blir långtidssjuka nekas de ersättning.

Det är bra att regeringen beslutat att Försäkringskassans prövning från och med den 15 mars inte blir lika hård från sjukdag 180. Det är ett första steg i rätt riktning. Men flera av dem som – skulle det visa sig – blev långtidssjuka i covid under förra våren närmar sig nu gränsen för sjukskrivningar, 365 dagar, och riskerar därför bli helt utan ersättning.

Christine Udding.

”I våras fick vi applåder, nu straffas man”

Nyheter

Kommunal är ett av de fack som kräver en mer genomgripande förändring av sjukförsäkringen, bland annat handlar det om att tidsgränserna ska bort, och laddar nu för en kampanj riktad mot politikerna.

En av dem som fått känna på de tuffare reglerna är Christine Udding. Hon har fått covid erkänd som arbetsskada men kämpar med Försäkringskassan och hotet om att bli utförsäkrad.

KA:s reportrar Helena Gunnarsson och Pernilla Josefsson berättar här om hur de strama sjukförsäkringsreglerna slår mot de anställda inom vården, som Christine Udding.


Om du vill få lite mer inblick i vad som hände i den senaste avtalsrörelsen – där Kommunals ordförande Tobias Baudin spelade en avgörande roll – missa inte dokumentären ”Lönekampen” på SVT den 11 mars. Där får tittarna följa med ”… i Kommunals korridorer under en av de mest komplicerade avtals-rörelser fackföreningen haft”, enligt beskrivningen av programmet.


En sak till: Vi håller just nu på att göra en läsarundersökning som en del i att utveckla tidningen och göra den ännu bättre. Till vår hjälp har vi Kantar/Sifo, så om du får ett samtal från dem får du gärna svara och passa på att tala om vad du tycker om innehållet. Stort tack på förhand!