Henric Hedenqvist hoppas att framdörrarna på bussarna kan öppnas i framtiden.

– Det tror jag att förarna också vill. Bussförare är ju ett serviceyrke där öppna framdörrar underlättar kontakten med passagerare som stiger på.

Men trots att Bergkvarabuss, och Region Gotland, förlorar pengar på stängda framdörrar finns nu inga planer på att öppna dem.

– För närvarande finns inga plexiglas för de Solarisbussar vi kör. Men jag tror inte heller på den lösningen. Vi måste tänka på våra förares säkerhet och hälsa i första hand.

Henric Hedenqvist är även skeptisk till plexiglas när det gäller trafiksäkerheten. 

– De plexiglas som nu finns i andra bussmodeller orsakar blänk och reflexer som påverkar sikten.

 

Dennis Greve.

Vi gjorde en gemensam riskanalys och kom fram till att plexiglas inte är någon bra lösning.

Dennis Greve, regionalt skyddsombud

I väntan på bättre lösningar tycker han att bussförare borde prioriteras när det gäller vaccin mot covid-19.

– Regeringen och Folkhälsomyndigheten borde tänka om. Bussförare, de som arbetar i butik och i andra serviceyrken borde vara bland dem som vaccineras först, säger han.

Kommunals regionala skyddsombud på Gotland, Dennis Greve, är mycket nöjd med Henric Hedenqvists besked.

– Vi gjorde en gemensam riskanalys och kom fram till att plexiglas inte är någon bra lösning. De är inte heltäckande och förare riskerar att bli smittade av covid-19 samtidigt som plexiglasen påverkar trafiksäkerheten. Därför är vi överens om att framdörrarna ska hållas stängda tills vidare, säger Dennis Greve.

Samtidigt berömmer han Henric Hedenqvist.

– Han är en av våra bästa fackliga motparter. Vi är överens om det mesta. Henric Hedenqvist är fackvänlig och ställer på ett bra sätt upp för förarna, säger Dennis Greve.