Kvinnan är en av tre fast anställda som i veckan fick sparken efter att de tagit med sig mat hem från sin arbetsplats, ett mottagningskök för en skola i Järva norr om Stockholm. Tre vikarier får också sluta.

När KA når henne på telefon är hon förkrossad och har svårt att hålla tillbaka gråten. Hon berättar att hon bor nära arbetsplatsen och känner många av skolbarnens föräldrar.

– De kallar oss tjuvar, hur ska jag kunna gå ut och träffa folk? Jag är en snäll människa och jag förstår inte hur jag kan förlora mitt jobb för det här när ingen har pratat med oss om att vi inte får ta med oss mat hem.

Det var innan jul som skolledningen satte upp kameror i kök och kylrum. När personalen kom tillbaka efter jullovet blev de inkallade till cheferna en och en.

Hemtagna matrester

Ta hem matrester – det här gäller

KA reder ut

– De frågade om jag hört något om att det tjuvats grejer från skolköket och jag svarade nej. Då sa de att vi hade tjuvat mat. Och så visade de filmen.

Kvinnan berättar att hon blev chockad över anklagelsen. Hon säger att ända sedan hon började i skolköket har anställda tagit med sig matrester hem och ingen har sagt att det är förbjudet.

– De som jobbade före mig visade att de tog hem mat som ändå skulle slängas. Jag har inte ätit skolans mat, men jag har tagit hem sallad och bröd som de andra.

Hemtagna matrester

Olaglig över­vakning kan ge miljon­böter

Nyheter

Arbetsgivaren hävdar å sin sida att det handlar om stora mängder mat som tagits hem från köket av personalen som nu får sluta. Kvinnan och hennes kollegor har sedan mitten av januari varit avstängda från sitt arbete och det har varit en jobbig tid berättar hon.

– Föräldrar har hört av sig och frågat varför jag inte varit på jobbet och då har jag sagt att jag varit sjuk.

Arbetsgivaren menar att det är stöld och att det de anställda borde veta att de inte får ta skolans mat utan att betala för den. När KA frågor kvinna om det börjar hon gråta.

– Jag vet inte, hur ska jag veta det? Jag är ingen tjuv.

Köksbiträdet berättar att de anställda varje vecka har ett möte med sin närmaste chef, men att chefen aldrig tagit upp frågan om att man inte får ta med matrester hem. På Kommunal tycker man att personalen borde ha getts chansen att ändra sitt beteende.

– Arbetsgivaren säger att de har tagit upp det med de anställda, men Kommunal har inte sett några minnesanteckningar eller annan dokumentation som styrker det, säger huvudskyddsombudet Lovisa Sundman.

Hon är upprörd över hur Stockholm stad har behandlat de anställda och skriver på Twitter att fallet är det värsta hon varit med om under alla sina år som facklig företrädande.

”Min beundran för denna starka kvinna är enorm”, skriver hon.

Huvudskyddsombudet har lämnat fallet vidare till Kommunals avdelning Stockholm och hoppas att de ska ta striden mot arbetsgivaren vidare. 

Köksbiträdet berättar att hon trivts så bra med att arbeta i köket som är ett mottagningskök för mat till barn i en grundskola i Järva.

– Vi träffar eleverna och gör lunch och mellanmål till alla i skolan och de har alltid varit så snälla mot mig.