Det är Aftonbladet som skriver om händelsen. Tidningen har pratat med flera av de anställda, som blev chockade när deras chef konfronterade dem med övervakningsfilmen.

– Vi förstår inte, den administrativa chefen kunde ha kommit till oss och sagt att vi gjort ett misstag, att vi inte får göra så. Istället har de satt upp kameror. Det känns planerat, som om de vill bli av med oss, säger en av de anställda.

Om det finns en misstanke om en olägenhet ska man först prata med personalen och tala om att så här får man inte göra.

Lovisa Loan Sundman, huvudskyddsombud

Det var innan jul som skolledningen satte upp kameror i kök och kylrum. Filmklipp ska bland annat visa hur en anställd tar med sig ost, yoghurt och banan från skolköket. Kvinnan menar själv att det bara handlar om mat som passerat bäst före datum och inte kunde sparas över jul. 

– Vi delar upp resterna och ger ibland till grannar, det är synd att kasta om det är stora mängder, säger kvinnan till Aftonbladet.

Skolan har ett mottagningskök som får leveranser med färdig mat från ett skolmatsföretag. Rutinen är att överbliven mat ska skickas tillbaka till företaget och slutligen bli till biogas. 

Grundskolechefen Happy Hilmarsdottir uppger att det finns ett tydligt regelverk för hur överbliven mat ska hanteras.

– Mat som varit ute i skolköket och bland barnen ska absolut kastas. Mat som inte varit ute, då finns rutiner i alla kök hur man ska hantera det på ett ekonomiskt och miljömässigt bra sätt. Där ingår inte att ta hem mat, säger hon till Aftonbladet. 

Lovisa Loan Sundman, huvudskyddsombud för Kommunal.
Lovisa Loan Sundman, huvudskyddsombud för Kommunal.

På Kommunal är man kritiska till att anställda övervakats och påpekar att dold kameraövervakning är olagligt. Happy Hilmarsdottir, grundskolechef i Stockholms stad säger till Aftonbladet att det finns tydliga skyltar uppsatta på skolan om att området kameraövervakas.

Men Kommunals huvudskyddsombud Lovisa Sundman uppger till KA att skolan satt upp tre dolda kameror i kök och kylrum utan att personalen informerats eller skyltar satts upp. 

– Vi ser väldigt allvarligt på att man olagligt har kameraövervakat våra medlemmar, säger Lovisa Sundman. 

Hon är också kritisk till att arbetsgivaren direkt varslar personalen om uppsägning. 

– Om det finns en misstanke om en olägenhet ska man först prata med personalen och tala om att så här får man inte göra. Sedan kan man ge ett skriftligt förtydligande och efter det en varning. Här har man gått rakt på och varslat om uppsägning. 

Facket kommer att yrka på att varslen upphävs och att de anställa i stället får en varning. Flera av de anställda som stängts av har arbetat länge i skolköket och enligt Aftonbladet har personal på skolan reagerat mot hur de har behandlats av ledningen. När personalen togs in för förhör i januari fick de lämna ifrån sig sina nycklar och leddes ut genom hela skolan framför kollegor och elever.